Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ: Καμιά παράταση στην επιβολή του πρόστιμου στους άνω των 60

Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει  την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. «Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο» επανέλαβε.

Η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά να ολοκληρώσουμε πρώτα το μέτρο αυτό και θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας αν χρειαστεί να κατεβούμε ηλικιακό όριο σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους; υπολόγισε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων πολιτών υπολογίζονται στις 210.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους όσος δηλαδή είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, και τους κάλεσε να εμβολιαστούν διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απολυτή προτεραιότητα. Παράλληλα, άλλοι 170.000 πολίτες άνω των 60 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το Ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ.

Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης  (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code. Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr. 

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών ο ΓΓ. του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «χθες ανοίξαμε γύρω 7.000 ραντεβού στις καινούργιες εμβολιαστικής γραμμές στο Παίδων Πεντέλης. Από χθες το βράδυ έχουν κλειστεί τα 2.000 ραντεβού άρα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική».  Στα παιδιά θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μετά την παρέλευση του επταμήνου, τόνισε. 

Πηγή: skai.gr