Θεμιστοκλέους: Έρχονται οδηγίες για την τρίτη δόση για όσους εμβολιασμένους νόσησαν

Δημοσίευση οδηγιών σχετικά με το πότε και με ποιο εμβόλιο θα κάνουν την 3η δόση όσοι εμβολιασμένοι νόσησαν, προανήγγειλε  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε ο γγ οι οδηγίες θα ανέβουν μέχρι αύριο στις 12 μεσημέρι στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και θα αφορούν πολλές υποπεριπτώσεις.

Υπενθύμισε δε τις περιπτώσεις αναμνηστικής δόσης για όλους άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων:Για όσους εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις με mRNA εμβόλιο ή Astrazeneca,  συστήνεται να πραγματοποίησουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, είτε με Pfizer είτε με μισή δόση Μoderna. Για όσους εμβολιάστηκαν με μια δόση με το σκεύασμα της J&J, συστήνεται να εμβολιαστούν μετά από δυο μήνες με mRNA εμβόλιο είτε πάλι με J&J.

Εξήγησε μάλιστα ότι για όσα άτομα έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

«Τα ραντεβού τρίτης δόσης σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000» , είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 110.000 εμβολιασμούς την μέρα.«Μέχρι και 5 ημέρες μπορεί να βρει κάποιος ραντεβού», συμπλήρωσε

Σχετικά με τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες στην χώρα μας ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 62,3% του γενικού πληθυσμού και στο 71,8% του ενήλικου πληθυσμού.
 

Πηγή: skai.gr