Τα τατουάζ μπορούν να σε... σκοτώσουν: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις χημικές ουσίες στα μελάνια

Οι 23 από τις 56 ουσίες που χρησιμοποιούνται, εμπεριέχουν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο - Οι χρωστικές ελέγχωνται ως καλλυντικά στις ΗΠΑ - Απαγόρευση σε δύο μελάνια αποφάσισε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα τατουάζ είναι μοδάτα, μας κάνουν πιο... μουράτους και... κακούς, αλλά μπορούν και να μας... σκοτώσουν! Μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ ανέδειξε τις χημικές ουσίες από τις οποίες δημιουργούνται τα μελάνια που χρησιμοποιούν οι tatoo artists, προκειμένου να ζωγραφίσουν το δέρμα μας. Οι χημικές ουσίες περνούν στον οργανισμό μας και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αναφέρουν οι ερευνητές του State University of New York στο Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι ανέλυσαν 56 δημοφιλή μελάνια που χρησιμοποιούνται συχνά από Αμερικανούς καλλιτέχνες τατουάζ. Όπως αποκαλύφθηκε, 23 από αυτά τα μελάνια είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

«Πολύ λίγα είναι πραγματικά γνωστά για τη σύνθεση των μελανιών για τατουάζ, οπότε αρχίσαμε να αναλύουμε δημοφιλείς επωνυμίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης John Swierk σε δήλωση μετά την φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

«Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν χρωστικές ουσίες για τα πάντα, όπως χρώματα και υφάσματα. Αυτές οι ίδιες χρωστικές χρησιμοποιούνται σε μελάνια για τατουάζ», πρόσθεσε.

Η είδηση ​​είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει τους περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που έχουν «κτυπήσει» τατουάζ σε όλον τον πλανήτη.

Παρά τη δημοτικότητά τους, τα τατουάζ ελέγχονται ως καλλυντικό προϊόν στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συστατικά δεν χρειάζεται να εγκρίνονται από τον FDA πριν από τη χρήση.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε απαγόρευση σε δύο κοινά χρησιμοποιούμενα πράσινα και μπλε μελάνια τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τα μελάνια για τα τατουάζ περιέχουν δύο μέρη: μια χρωστική ουσία και ένα διαλυτικό φορέα.

Η χρωστική μπορεί να είναι μια μοριακή ένωση όπως μια μπλε χρωστική ή μια στερεή ένωση όπως το διοξείδιο του τιτανίου. Ο διαλυτικός φορέας από την άλλη πλευρά, μεταφέρει τη χρωστική ουσία στο μεσαίο στρώμα του δέρματος.

Πηγή: skai.gr