Κλείσιμο

«Καμπανάκι» Σύψα: Το 2050 η πρώτη αιτία θανάτου θα είναι οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια όπως το Candida Auris

Καμπανάκι κινδύνου για έκρηξη λοιμώξεων από ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια  και ειδικότερα το candida auris, κατά τη διάρκεια της επιδημίας έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων. 

Όπως είπε, μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι το Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ' ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια, από τα οποία μολύνθηκαν.

Τέλος, σημείωσε ότι η Επιτροπή του συστήματος υγείας της Βρετανίας προβλέπει ότι το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και οι κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών. 

Πηγή: skai.gr