Κλείσιμο

SOS Παπαευαγγέλου: Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα - Παρελάσεις μόνο με μάσκα

Σήμα κινδύνου για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εξέπεμψε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί στο 1,35% την τελευταία εβδομάδα και το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα. Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή. Αύξηση παρατηρήθηκε σε Δυτική Αττική και Βόρειο Τομέα Αθηνών», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.  

Δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ ζουν στις πλέον βεβαρημένες περιοχές προειδοποίησε. Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα ξεπέρνα το 90% στις ΜΕΘ COVID, κι έτσι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται οι νοσηλείες και η πίεση του ΕΣΥ τόνισε. 

Ειδικά για Ξάνθη και Δράμα η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σημαντική αύξηση νοσηλειών – θνητότητας, ενώ παρατηρείται μετατόπιση του επιδημιολογικού κινδύνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αύξηση νοσηρότητας και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. 

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φόρες χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Λέμε όχι στον εφησυχασμό δε λέμε ότι τέλειωσε η πανδημία πετάξαμε τις μάσκες και ξεχάσαμε». 

Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις ξεκαθάρισε όλοι πρέπει να φοράμε μάσκες ανεξάρτητα αν είναι μαθητικές, στρατιωτικές σε Νότια ή Βόρεια Ελλάδα, γιατί μπορεί να πρόκειται για δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, αλλά η δραστηριότητα γίνεται σε συνθήκες συγχρωτισμού. 

 

 

Πηγή: skai.gr