Ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των υπερπλουσίων εν μέσω της πανδημίας το 2021

Περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στις τάξεις των «υπερπλούσιων» πέρυσι, καθώς οι περιουσίες των ήδη πολύ πλουσίων επωφελήθηκαν από την άνοδο των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και τις αυξημένες τιμές των ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο αριθμός των ιδιωτών εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWI) – εκείνων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (22,4 εκατ. £) – αυξήθηκε κατά 9,3% ρεκόρ πέρυσι σε 610.569, σύμφωνα με έκθεση των συμβούλων ακινήτων Knight Frank.

«Με οποιοδήποτε από τα μέτρα που παρακολουθούμε, είτε τιμές πολυτελών ακινήτων, πληθυσμούς UHNWI ή ακόμα και κυκλοφορία ιδιωτικών αεροσκαφών, το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για όσους ήταν αρκετά τυχεροί να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων ή άλλων υλικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Ρόρι Πεν, επικεφαλής. του ιδιωτικού γραφείου του Knight Frank, μέσω του οποίου συμβουλεύει πολύ πλούσιους πελάτες σε όλο τον κόσμο.

«Παρά τους αβέβαιους καιρούς, έχουμε δει ακόμη σημαντική δημιουργία πλούτου παγκοσμίως με τον αριθμό των ανθρώπων με καθαρό πλούτο 30 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ή περισσότερο να αυξάνεται κατά σχεδόν 10% πέρυσι».
Ο αριθμός των υπερπλούσιων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 11% σε 25.771 – περισσότερα άτομα από όσα χωρούσαν στα γήπεδα ποδοσφαίρου της Γουότφορντ, της Μπέρνλι ή του Μπρέντφορντ.

Ο αριθμός των Βρετανών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων έχει διπλασιαστεί από το 2016 και ο Knight Frank προβλέπει ότι το σύνολο θα ανέλθει σε περισσότερους από 32.000 έως το 2026. Υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που χαρακτηρίζονται ως εκατομμυριούχοι δολαρίων (750.000 £) , αύξηση 54% σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης υπερπλούσιων ανθρώπων πίσω από τις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός αυξήθηκε κατά 13% σε 210.353. Οι τάξεις των πλουσίων αυξήθηκαν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Αφρική, όπου 17 άτομα έπεσαν από τη λίστα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.240.

Το Μονακό ξεχώρισε ως η χώρα με τους περισσότερους υπερπλούσιους ανθρώπους κατά κεφαλήν, με 199 άτομα να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερα από έναν πληθυσμό μόλις 39.000 – που αντιστοιχεί σε πέντε άτομα ανά χίλια. Κάτι λιγότερο από επτά στους 10 ανθρώπους που ζουν στο Μονακό είναι εκατομμυριούχοι σε δολάρια.

Το Μονακό φιλοξενεί αρκετούς πλούσιους Βρετανούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αφεντικού του Topshop Sir Philip Green και της συζύγου του, Tina. Ο δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Brexit και μεγιστάνας των πετροχημικών Sir James Ratcliffe, οι δισεκατομμυριούχοι περιουσίας Simon και David Reuben. John Hargreaves, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Matalan. John Caudwell, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Phones4u. και ο οδηγός της Formula 1, Lewis Hamilton.


Η έκθεση του Knight Frank δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι εξαιρετικά πλούσιοι κατέχουν μόλις τα δύο τρίτα του πλούτου τους σε περιουσία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο ακριβό ακίνητο βρίσκεται στο Μονακό, όπου οι αγοραστές κατοικιών θα πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον 34 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθούν στο κορυφαίο 1% των πιο ακριβών ακινήτων.

Ένα εκατομμύριο δολάρια αγοράζει μόλις 14,6 τετραγωνικά μέτρα οικιστικού χώρου στο πριγκιπάτο της Μεσογείου, σε σύγκριση με 30,6 τετραγωνικά μέτρα στο Λονδίνο ή 256 τετραγωνικά μέτρα στο Σάο Πάολο.

Έχοντας επίγνωση της έλλειψης διαθέσιμου χώρου για την προσέλκυση περισσότερων δισεκατομμυριούχων στο Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β', ο βασιλεύων μονάρχης, επιβλέπει ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,5 δισεκατομμύρια λίρες) για την ανάκτηση έξι εκταρίων (15 στρεμμάτων) γης από τη θάλασσα.

Η κυρίαρχη πόλη-κράτος – η οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το Regent’s Park στο Λονδίνο – είπε ότι ξεκίνησε το «υπεράκτιο έργο αστικής επέκτασης» επειδή είχε εξαντληθεί ο χώρος για όσους αναζητούσαν τα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που προσφέρει ο φορολογικός παράδεισος.

Η ανακτημένη γη θα επιτρέψει τη δημιουργία 120 πολυτελών κατοικιών που πωλούνται για περισσότερα από 100.000 $ ανά τετραγωνικό μέτρο - ακριβότερα από το One Hyde Park στο Λονδίνο και το 15 Central Park West στο Μανχάταν.

Κατά μέσο όρο οι υπερπλούσιοι έχουν 2,9 σπίτια, σύμφωνα με την έρευνα του Knight Frank με ιδιώτες τραπεζίτες και συμβούλους περιουσίας.
 

Πηγή: Guardian