Προειδοποίηση ΠΟΥ: Περιμένουμε κι άλλες ανησυχητικές μεταλλάξεις- Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού προχωρούν μια-μια τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης στη Λυών κυριαρχεί η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.  

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Ιλινόι και Καλιφόρνια οι πολίτες πετούν τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου,  Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πια ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων, ενώ σταματά και τη διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μήνα πριν το αναμενόμενο, και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, θα αρθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό. 

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία καταργεί τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του υγειονομικού πάσου από τον Απρίλιο. 

Τι ανησυχεί την Επιτροπή της Ελλάδας 

Στην Ελλάδα, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 

Ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, υπογράμμισε, που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, καθώς επίσης και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. «Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα», τόνισε.

Στη δεδομένη συγκυρία, «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, χαρακτήρισε εφικτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ