Παπαευαγγέλου: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων

«Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

«Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», ανέφερε και σημείωσε ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του».

Όπως είπε αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στο ΕΣΥ. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μελέτη του CDC, η οποία έδειξε  ότι, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, η χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους μειώνει κατά 56% τη μόλυνση από τον ιό. Σημείωσε, δε, ότι σε εκείνη τη φάση ο καθένας θα μπορεί επιλέξει τι επίπεδο προστασίας θα έχει και τι μάσκα θα φοράει.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ανέφερε ότι το 1,5% του πληθυσμού της χώρας είναι ενεργά κρούσματα και ότι η θετικότητα σε όλη την επικράτεια είναι στο 2,4%.

Επεσήμανε, επίσης, ότι σε κάποιες περιοχές που άργησε να φτάσει η Όμικρον, παρατηρείται τώρα μια μικρή έξαρση. 

Πηγή: skai.gr