ΠΟΥ για κορωνοϊό: Η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει

Η πανδημία της Covid-19 «απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε σήμερα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτούμενα εμβόλια.

Αυτή η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης.

Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Αυτή η επιτροπή είναι η ίδια, η οποία στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε συμβουλέψει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Και αυτό έκανε.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση».

Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Ζητά επίσης από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioNTech, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Πολύ σύντομα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ