Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Πιο συχνά τεστ ενόψει Χριστουγέννων -Αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, αυξάνονται καθημερινά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Συγκεκριμένα, υψηλότερη θετικότητα παρατηρείται στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Έβρου, Κοζάνης, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Οι νέες ημερήσιες εισαγωγές είναι πάνω από 500 ασθενείς και ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και να κάνουν συχνά τεστ. «Ενόψει των Χριστουγέννων πρέπει να εμβολιαστούμε με την αναμνηστική δόση», είπε διευκρινίζοντας ότι «δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε. Κλείνουμε άμεσα το ραντεβού.»

Πάνω από 450.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Επομένως, «κάνοντας σελφ τεστ μεταξύ 6-12 Δεκεμβρίου δίνουμε τη δυνατότητα στους ασυμπτωματικούς να διαγνωστούν έγκαιρα και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού σε άλλους, ενώ δέκα μέρες μετά θα μπορούν να βρεθούν με τους δικούς τους και να γιορτάσουν.»

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι ο συστηματικός έλεγχος πριν τις συναθροίσεις σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας.

Τέλος, είπε ότι είναι αναμενόμενο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Όσο για την παραλλαγή Όμικρον, εκτίμησε ότι πιθανώς να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
 

Πηγή: skai.gr