Κορωνοϊός- Μαγιορκίνης: Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται εξαιρετικά διεισδυτικό

Ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η μετάλλαξη κορωνοιού Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, τόνισε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης 

Η μετάλλαξη Όμικρον που παρουσιάστηκε στην Νότιο Αφρική, φαίνεται να συντελεί στην εξάπλωση ενός νέου επιδημικού κύματος, είπε.

Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα, εξήγησε.

Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.
Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 κυριάρχησε το στέλεχος δέλτα.

Στην συνέχεια, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν.
Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης εκεί και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Χθες είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφηκαν περισσότερο από 8 χιλιάδες διαγνώσεις, τόνισε και πρόσθεσε πως επίσης αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Σχετικά με την νοσηρότητα πάντως δεν παρατηρείται καμία σημαντική διαφορά.

Πηγή: skai.gr