Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω τεστ, αλλά μείωση θετικότητας

Ύφεση παρατηρείται στην πορεία της πανδημίας, με μέσο κυλιόμενο όρο τα 2.109 κρούσματα ανά μέρα, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.

Η καθηγήτρια σημείωσε πως θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των self test που θα διενεργούνται, καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. 

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.

Παράλληλα, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που θα προσέρχονται είτε λόγω συμπτωμάτων είτε κάποια παιδιά που θα χρειάζονται επιβεβαίωση του θετικού self test.

Αυτή η τακτική, θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση της θετικότητας.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων ανά περιοχή από τον κ. Τσιόδρα, η οποία δείχνει πως η θετικότητα των self test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων.

Όσον αφορά τους μαθητές, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, με το άνοιγμα των σχολείων βρέθηκαν μέσω των τεστ 212 ασυμπτωματικά παιδιά.

Η καθηγήτρια τόνισε, όμως, ότι κάθε παιδί που θα βρίσκεται θετικό θα μένει σπίτι, άρα θα μειώνεται η διασπορά μέσα στην τάξη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, την Ευρυτανία, την Αργολίδα και την Ηλεία.

Τέλος, επεσήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και πως υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ των εμβολιασμών και των κρουσμάτων.
 

Πηγή: skai.gr