Κλείσιμο

Τι δείχνουν τα λύματα για το «μέλλον» της πανδημίας - Ποιες περιοχές οδεύουν στο «κόκκινο» και ποιες παρουσιάζουν πτώση

Αύξηση 295% στο ιικό φορτίο στην Πάτρα - Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στην Αττική με μείον 62%

Στην εβδομαδιαία έκθεση για τα στοιχεία της πανδημίας συμπεριλήφθηκαν και οι αυξομειώσεις του ιικού φορτίου ανά περιοχή, δείκτες οι οποίοι αναδεικνύουν τις μελλοντικές εξάρσεις ή αποκλιμακώσεις.

Η σημερινή έκθεση δείχνει μία τεράστια αύξηση στο ιικό φορτίο στην Πάτρα, η οποία αγγίζει το 295%, ενώ η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε στην Αττική (μείον 62%), παρ' ότι η περιοχή της πρωτεύουσας εξακολουθεί να δίνει τα περισσότερα κρούσματα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της.

Αύξηση, έστω και οριακή (4%), παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα. Πτωτικές τάσεις δείχνει το ιικό φορτίο στην Κρήτη και ειδικότερα σε Χανιά, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, ενώ πτώση καταγράφηκε και στα Ιωάννινα.

πίνακας λυμάτων

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 25 έως 31 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 18 έως 24 Ιουλίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα (5/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε τέσσερεις από τις δώδεκα (4/12) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητική ήταν η τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη (+36%) και στην Πάτρα (+295%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Αλεξανδρούπολη (+11%), στη Λάρισα (+13%) και στην Κέρκυρα (+23%). Καθαρά πτωτική τάση διαπιστώθηκε στην Περιφέρεια Αττικής (-62%), ενώ οριακή ήταν η μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στον Άγιο Νικόλαο (-14%) και στα Ιωάννινα (-23%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-10%), στο Ηράκλειο (-2%), στη Θεσσαλονίκη (+4%) και στο Βόλο (+6%). 

πίνακας λυμάτων

Πηγή: skai.gr