Έρευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα των θερμίδων στη διατροφή των παιδιών και των εφήβων

Όλοι γνωρίζουν ότι κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών κάνει κακό στην υγεία, αλλά ελάχιστοι από εμάς συνδυάζουμε αυτά τα προβλήματα υγείας και έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες. Όπως αποκαλύπτει όμως νέα έρευνα, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών που υπερβαίνει το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση. 

Ειδικότερα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (σάλτες, πίτσες, χοτ ντογκ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, μπιφτέκια, τηγανητές πατάτες κλπ) αντιπροσωπεύουν πλέον τα δύο τρίτα των θερμίδων στη διατροφή των παιδιών και των εφήβων. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών και κυκλοφορικών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου, συντομεύοντάς μας τη ζωή.

Τώρα, η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει σε συνολική γνωστική έκπτωση, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εκτελεστική λειτουργία - την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών και λήψης αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερο ρυθμό γνωστικής έκπτωσης παγκοσμίως και 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν λιγότερη ποσότητα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσε η μελέτη.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ του 2022 στο Σαν Ντιέγκο, παρακολούθησε πάνω από 10.000 Βραζιλιάνους πολίτες για έως και 10 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 51 έτη.

Για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το 20% των ημερήσιων θερμίδων είναι ένα όριο που, δυστυχώς εύκολα μπορούμε να φτάσουμε. καθώς θα ισοδυναμούσε με 400 ή περισσότερες θερμίδες.  Ενδεικτικά, μια μικρή παραγγελία με πατάτες και ένα τσίζμπεργκερ περιέχει συνολικά 530 θερμίδες.

Σύμφωνα με το neuropsych.gr η ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive impairment, MCI) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης των ηλικιωμένων. Ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μια φυσιολογική εξασθένιση στη μνήμη και τη σκέψη καθώς μεγαλώνουν, τα άτομα με MCI βιώνουν προβλήματα τα οποία είναι μεγαλύτερα από ότι δικαιολογεί η ηλικία τους. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες αυτές δεν τείνουν να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ανθρώπου.  

Πηγή: skai.gr