Κορωνοϊός- Συγκρατημένη αισιοδοξία: Aποκλιμάκωση κρουσμάτων και μικρότερη διάρκεια σε νοσηλείες

Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί στους επιστήμονες η ορατή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοιού.

Σε πτωτική πορεία ο αριθμός των κρουσμάτων – με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η κορύφωση του κύματος ήρθε τελικά νωρίτερα και τώρα μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης.

Μετά από αρκετές εβδομάδες αρχίζει πλέον να παρατηρείται μείωση και στο ιικό φορτίο με την πίεση στα νοσοκομεία πάντως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συνοψίζοντας την τάση των καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, βλέπουμε ενδεικτικά πως στις  04/01 καταγράφηκαν 50.126, στις 05/01, 43.386 στις 08/01 είχαμε 37.676 ασθενείς ενώ στις 12/01 οι μολύνσεις ήταν 24.246.

Τέλος τα κρούσματα στις 13/1 ήταν 20.000 και σήμερα 19.772.

Οι μετρήσεις οι τελευταίες στα λύματα της Αττικής δείχνουν μία σταθεροποίηση και όντως μία μικρή ύφεση, ίσως αυτή την εβδομάδα τελικά να κλείσουμε με μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ανέφερε στη Δημόσια Τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης.

Η πίεση στα νοσοκομεία πάντως παραμένει στο κόκκινο καθώς άλλοι 72 ασθενείς κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι εκτινάχτηκαν στους 679. 

Την ίδια στιγμή ένα νέο όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των επιστημόνων, τα αντιικά χάπια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση σε ευπαθείς ομάδες, για παράδειγμα σε ανοσοκατασταλμένους , μεταμοσχευμένους και καρδιοπαθείς. Τα αντιικά χάπια δεν θα χορηγούνται αυτή τη φορά σε εγκύους.

Με τη συγκατάθεση του ασθενούς ο γιατρός θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια εφόσον εγκριθεί θα μπορεί να τα παραλάβει από το νοσοκομείο ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι 5 ημέρες.

Αισιόδοξη είναι οι ειδικοί παράλληλα και για την μικρότερη διάρκεια στις νοσηλείες ασθενών που παρατηρείται.

Πηγή: skai.gr