«Πράσινο φως» ανάβουν οι ειδικοί για σταδιακή άρση των μέτρων

«Πράσινο φως» ανάβουν οι ειδικοί για σταδιακή άρση των μέτρων

Το «πράσινο φως» ανάβουν οι ειδικοί προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στη χώρα μας την ίδια ώρα που μια-μια, τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες, όσο και οι ΗΠΑ, προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάτι το οποίο διαφάνηκε άλλωστε και στη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης στη Λυών την Τετάρτη, όπου κυριάρχησε η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.  

Υπό το πρίσμα αυτό, η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων, ενώ σταματά και τη διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μήνα πριν το αναμενόμενο, και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, θα αρθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό. 

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία καταργεί τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του υγειονομικού πάσου από τον Απρίλιο. 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, στην πολιτεία του Ιλινόι όπως και στην Καλιφόρνια, ανακοινώθηκε η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και στις επιχειρήσεις, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου,  Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον,  ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Στην Ελλάδα, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 

Ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, υπογράμμισε, που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, καθώς επίσης και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. «Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα», τόνισε.

Στη δεδομένη συγκυρία, «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, χαρακτήρισε εφικτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σημειώνοντας ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του».
 

Πηγή: skai.gr