Κορωνοϊός- Ενημέρωση: Στο 7,5% οι δικαιούχοι που δεν έκαναν τρίτη δόση- Tα χαρακτηριστικά του εμβολίου Nuvoxovid

Για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ενημερώνουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν 18.855 νέα κρούσματα, 109 θάνατοι και 549 διασωληνωμένοι.

Στο πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvoxovid αναφέρθηκε η Θεοδωρίδου

Σύντομα διαθέσιμο στη χώρα μας θα είναι το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvoxovid,  είπε η κα Θεοδωρίδου εξηγώντας πως με αυτό χορηγείται έτοιμη η πρωτεϊνική ακίδα έτοιμη, χωρίς να την παράγει ο οργανισμός (προσιδιάζει στα εμβόλια τεχνολογίας του '80 όπως για παράδειγμα αυτό της ηπατίτιδας. To εμβόλιο γίνεται σε ηλικίες άνω των 18 ετών σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών.

Είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα δεδομένα του για χορήγηση τρίτης δόσης με αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι παράγει υψηλό αριθμό αντισωμάτων με τη χορήγηση δύο δόσεων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και είναι κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.
Διατηρείται εννέα μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, ενώ μετά το άνοιγμά του παραμένει κατάλληλο ακόμη και για έξι ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Στα εμβόλια mRNA δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός παράγει τα αντισώματα που απαιτούνται. Αντίθετα, στα εμβόλια όπως το AstraZeneca και το Johnson&Johnson χορηγείται μια ανενεργή μορφή του ιού μέσα στον οργανισμό και βάσει αυτής παράγονται τα αντισώματα.

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, έμμεση προστασία των παιδιών μπορεί να δοθεί μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή ο εμβολιασμός των γονέων μειώνει τη διασπορά στο εκάστοτε νοικοκυριό και ως εκ τούτου προστατεύει τα παιδιά από τη νόσηση.

Θεμιστοκλέους: To 7,5% των δικαιούχων δεν έχει εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση

Ξεπεράσαμε τους 19.600.000 εμβολιασμούς σήμερα, περισσότεροι από 7.990.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Όπως ανέφερε περισσότεροι από 7.380.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,3% του γενικού πληθυσμού και 79,6 του ενήλικου. «Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 70,4% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου».

Αναφερόμενος στους πολίτες που χάνουν σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους αφού έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από τότε που έκαναν μονοδοσικό εμβόλιο δήλωσε πως το 7,5% των δικαιούχων δεν έχει πραγματοποιήσει την τρίτη δόση και ότι αυτό σημαίνει πως αυτοί οι πολίτες είναι 324.000.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr