Έφτασε στο «πικ» η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στη Βρετανία - Τι δήλωσε Έλληνας γιατρός στο Λονδίνο

Τα κρούσματα της μυστηριώδους μορφής ηπατίτιδας που «χτυπά» τα παιδιά φαίνεται να έχουν κορυφωθεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Σχεδόν 180 νέοι έχουν νοσήσει από την ασυνήθιστη μορφή ηπατικής νόσου τους τελευταίους πέντε μήνες. Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν εντοπιστεί σε άτομα κάτω των 5 ετών, τα οποία αρχικά υπέφεραν από διάρροια και ναυτία πριν εμφανίσουν αργότερα ίκτερο - κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται σχετικά με το τι προκαλεί την ασθένεια, η οποία έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη και σε μερικές άλλες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 12 νέοι έχουν πεθάνει και δεκάδες χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Ο Δρ Τάσος Γραμματικόπουλος, σύμβουλος στο King's College Hospital του Λονδίνου, ο οποίος έχει περιθάλψει μερικά από τα παιδιά που έχουν πληγεί, είπε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο «φαίνεται να έχουν φτάσει σε επίπεδο κορύφωσης» της επιδημίας.

Είπε ότι τα κρούσματα φάνηκαν να αυξάνονται πριν από μερικές εβδομάδες και τώρα έχουν πτωτική τάση. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα νέα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται.

Ο καθηγητής Calum Semple, ειδικός στην υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και μέλος του SAGE, ισχυρίστηκε ότι τα υψηλά ποσοστά ιών κατά τους ανοιξιάτικους μήνες μειώνονται, καθώς οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Είπε ότι αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα «λίγο καλύτερο καλοκαίρι καθώς οι ιοί και ελπίζουμε ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας υποχωρούν».
Οι επικεφαλής υγείας την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν ότι υπήρξε «κάποια εμφανής μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, η ομάδα της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η ύφεση μπορεί να οφείλεται σε καθυστερήσεις στις αναφορές.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Δρ Γραμματικόπουλος είπε: «Γνωρίζουμε τουλάχιστον τώρα ότι βρισκόμαστε σε μείωση των κρουσμάτων».

Αλλά είπε, όπως συμβαίνει με τον Covid, είναι «πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» τι θα συμβεί στο μέλλον. «Άρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε», πρόσθεσε.

Ο Δρ Γραμματικόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση της ηπατίτιδας συνέπεσε με υψηλά ποσοστά ιογενών λοιμώξεων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, καθώς και με επίπεδα ρεκόρ αδενοϊού.

Περίπου 20 παιδιά νοσούν από μια ανεξήγητη περίπτωση ηπατίτιδας ετησίως. Αλλά οι επικεφαλής υγείας είχαν εντοπίσει περισσότερα παιδιά άρρωστα με φλεγμονή του ήπατος μέχρι την άνοιξη από ό,τι θα περίμεναν κανονικά σε ένα χρόνο.

Περίπου τα τρία τέταρτα των 176 παιδιών που έχουν πληγεί από ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν θετικά για αδενοϊούς, δείχνει η ανάλυση.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) παραδέχτηκε ότι ήταν πιθανό και οι υπόλοιποι να είχαν τον ιό λόγω του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι δοκιμές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το ξέσπασμα.

Κορυφαίοι ειδικοί φοβούνται ότι οι προϊστάμενοι υγείας δεν θα καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από το περίεργο αυτό ξέσπασμα του ιού- από τον οποίο έχουν αρρωστήσει τουλάχιστον 520 παιδιά σε όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο - για μήνες.

Πηγή: DAILY MAIL