Γρίπη της ντομάτας: Νέα λοίμωξη που πλήττει μικρά παιδιά εξαπλώνεται στην Ινδία

Αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας», επειδή προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες και είναι πολύ μεταδοτική.

Εξαπλώνεται σε δύο ακόμη επαρχίες της Ινδίας μια νέα μορφή ιογενούς λοίμωξης, που αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας» και είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην επαρχία Κεράλα της νότιας Ινδίας τον Μάιο.

Η γρίπη της ντομάτας εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά. Σύμφωνα με άρθρο στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό στην Κεράλα έως τις 26 Ιουλίου.

Σε δύο γειτονικές επαρχίες έχουν αναφερθεί κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών, παρόλο που ο ιός συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν τη φύση του ιού.

Αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας», επειδή προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες και είναι πολύ μεταδοτική.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως μέσω πάνας, αγγίζοντας ακάθαρτες επιφάνειες ή βάζοντας πράγματα στο στόμα.

«Η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της τρομερής εμπειρίας της πανδημίας του Covid-19, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών», ανέφερε το άρθρο του Lancet.

Οι γιατροί λένε ότι η διάγνωση της γρίπης της ντομάτας είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του κορωνοϊού και του δάγγειου πυρετού.

Ο δάγγειος πυρετός είναι συνηθισμένος στην Ινδία κατά την περίοδο των μουσώνων και μεταδίδεται από τα κουνούπια. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ινδία