Γώγος: Ο οδοντίατρος καθορίζει αν θα δημιουργηθεί αερόλυμα -Απονεύρωση-καθαρισμός χωρίς rapid test

Την απόφαση για τα οδοντιατρεία, η οποία τελικά ανακλήθηκε, κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να έχουν κάνει rapid test πριν την επίσκεψή τους στον οδοντίατρο, ενώ οι ανεμβολίαστοι μοριακό.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας.»

Διευκρίνισε, δε, πως «στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης.»

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα, που δημιουργεί προβλήματα, και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid.»

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test». 

Παράλληλα, έκρουσε το καμπανάκι για την επιδημιολογική κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα λέγοντας πως «στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.
 

Πηγή: skai.gr