Κλείσιμο

Έτσι θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ένα hangover - Διασκεδάστε, αλλά μην οδηγήσετε!

Το hangover επέρχεται όταν η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα αρχίσει να φθίνει. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, το χειρότερο κομμάτι ξεκινάει όταν δεν υπάρχει καθόλου αλκοόλ πλέον στον οργανισμό

Το hangover είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου για να σε τιμωρεί όταν το παρακάνεις. Σήμερα, μέρα που είναι πιες, αλλά με μέτρο. Αν, ωστόσο, η κατάσταση ξεγύγει, διάβασε τι μπορεί να σε βοηθήσει. Και το σημαντικότερο: Μην οδηγήσεις! 

Τι βοηθάει στο hangover;

  • Πιες λίγο ακόμα

Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά αυτό όντως βοηθάει, καθώς το hangover είναι μια μορφή στερητικού συνδρόμου. Με το να δώσεις στον οργανισμό ακόμα λίγη ουσία, κατευνάζεις τα στερητικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος απλά διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο κακών πρακτικών και δεν παρεμποδίζει την ανάρρωση.

  • Πιες υγρά

Το αλκοόλ εμποδίζει την ορμόνη βασοπρεσίνη (vasopressin), η οποία μειώνει την ποσότητα ούρων, που παράγονται στους νεφρούς. Έτσι, το αλκοόλ προωθεί τη διαδικασία της ούρησης. Αν το hangover σου συνοδεύεται από διάρροια, ιδρώτα και εμετό, μπορεί να είσαι ακόμα πιο αφυδατωμένος. Μπορεί να είναι δύσκολο, με τη ναυτία, να κατεβάσεις έστω και μια γουλιά νερό, αλλά ακόμα και λίγο νερό βοηθάει τρομερά στη θεραπεία του hangover.

  • Φάε υδατάνθρακες

Το ποτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε η εξάντληση και ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί χωρίς το βασικό του καύσιμο. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το να ξεχνάς να φας, καθώς πίνεις, πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα γλυκόζης. Ένα τοστάκι με χυμό μπορούν να κάνουν θαύματα στην επαναφορά σου από ένα hangover.

  • Απόφυγε τα σκουρόχρωμα ποτά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λευκά ποτά (βότκα, τζιν κλπ) προκαλούν λιγότερα hangover απ’ ότι τα σκούρα (ουίσκι, κόκκινο κρασί, τεκίλα). Η κύρια μορφή αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα σκούρα ποτά περιλαμβάνουν και χημικά συγγενικά μόρια, όπως η μεθανόλη. Και ενώ τα ίδια ένζυμα στον οργανισμό μεταβολίζουν την αιθανόλη και τη μεθανόλη, οι μεταβολίτες της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως τοξικοί, προκαλώντας σοβαρό hangover.

  • Πάρε παυσίπονο, αλλά με προσοχή!

Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) βοηθούν στον πονοκέφαλο και στο γενικότερο αίσθημα κακουχίας. Ωστόσο, προσοχή στο στομάχι σας... 

  • Πιες καφέ ή τσάι

Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει τρομερή δράση ενάντια στο hangover, αλλά ως διεγερτικό μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία.

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ψευδάργυρος

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι τα άτομα, τα οποία καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά πλούσια σε ψευδάργυρο και βιταμίνες Β περνάνε το hangover τους πολύ πιο «χαλαρά».

Πηγή: skai.gr