Κλείσιμο

Όσοι ασκούνται έχουν υψηλότερα αντισώματα από τα εμβόλια -Τι έδειξε έρευνα

Τριάντα λεπτά άσκησης την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο που έχει κάποιος να αρρωστήσει και να πεθάνει από μεταδοτική ασθένεια κατά 37%, διαπίστωσε έρευνα του Glasgow Caledonian University.

Παράλληλα, βρήκε ότι όσοι ασκούνται έχουν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν περισσότερα αντισώματα κατά τον εμβολιασμό τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πρώτα στάδια της πανδημίας και έτσι δεν ασχολήθηκε απευθείας με τον κορωνοϊό, όμως τα ευρήματά της θεωρούνται σχετικά με την Covid-19 και την απάντηση σε αυτήν.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, η άσκηση προστατεύει έναντι των μεταδοτικών ασθενειών μέσω τριών μηχανισμών:

–  Πρώτον, προστατεύει έναντι παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Όσοι ασκούνται είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι, ή να εμφανίσουν διαβήτη, αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Οι επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός και άλλες μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού είναι πιο σοβαρές για άτομα που έχουν αυτές τις νόσους.

–  Δεύτερον, μειώνει το στρες και τη χρόνια φλεγμονή, επομένως μειώνοντας τις πιθανότητες σοβαρής νόσου και θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό και πνευμονία είναι αποτέλεσμα υπερβολικής φλεγμονώδους απόκρισης από το ανοσοποιητικό.

–  Τέλος, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρότερο εάν κάποιος ασκείται.

Πηγή moneyreview.gr με πληροφορίες από World Economic Forum 

Όλες οι ειδήσεις.