Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπογράφουν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας-Βρετανίας στο Πόρτσμουθ

Πρόκειται για συμφωνία που επισημοποιεί την πρόθεση των δύο χωρών να συνεργάζονται ακόμα πιο στενά επί στρατιωτικών θεμάτων, μεταξύ άλλων με κοινή εκπαίδευση μελών των ενόπλων δυνάμεων και κοινές ασκήσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τον κ. Παναγιωτόπουλο υποδέχεται στο Λονδίνο ο ομόλογός του Μπεν Γουάλας. Αρχικά οι δύο υπουργοί θα επιθεωρήσουν στρατιωτικό άγημα στο Horse Guards Parade, τον ιστορικό χώρο στρατιωτικών παρελάσεων και επίσημων ιππικών επιδείξεων στο Γουέστμινστερ, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Παναγιώτοπουλος και Γουάλας θα μεταβούν στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία, όπου επί του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Diamond θα έχουν συνομιλίες για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και προς το σκοπό αυτό θα υπογράψουν τη λεγόμενη Δήλωση Ενιαίου Οράματος (Joint Vision Statement).

Πρόκειται για συμφωνία που επισημοποιεί την πρόθεση των δύο χωρών να συνεργάζονται ακόμα πιο στενά επί στρατιωτικών θεμάτων, μεταξύ άλλων με κοινή εκπαίδευση μελών των ενόπλων δυνάμεων και κοινές ασκήσεις.

Παράλληλα καθορίζεται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως ο υβριδικός πόλεμος και ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για τη σημασία που αποδίδει το Λονδίνο στην επίσκεψη, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει προ ημερών: «Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Η εκπρόσωπος είχε προσθέσει πως η υπουργική συνάντηση «θα κτίσει επί της στενής μας σχέσης, θέτοντας επί τάπητος τις κοινές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και κοιτώντας μπροστά σε νέες ευκαιρίες συνεργασίας».

Στην ατζέντα των συνομιλιών των κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Γουάλας περιλαμβάνονται επίσης θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενόψει και της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα.

Το HMS Diamond είναι το τρίτο κατά σειρά από τα αντιτορπιλικά Type 45 που έχει κατασκευαστεί για το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου και τέθηκε σε υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2010, έχοντας ως βάση το Πόρτσμουθ.

Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει ως ναυαρχίδα σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε βρετανική αποστολή στην Άπω Ανατολή.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: skai.gr