Χρυσή Αυγή: Η ώρα της Δικαιοσύνης. Η άνοδος, η δολοφονία Φύσσα και η πτώση

Έπειτα από πεντέμισι χρόνια, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκληρώνεται μια δίκη εμβληματική για την νομική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε για την Χρυσή Αυγή, και αναμένεται η απόφαση για την εγκληματική της δράση καθώς το δικαστήριο θα ανακοινώσει την Τετάρτη την ετυμηγορία του. 

Στα πέντε χρόνια που διήρκεσε η δίκη της Χρυσής Αυγής παρήλασαν μάρτυρες και αναδείχθηκαν ντοκουμέντα που έριξαν φως στη δράση της οργάνωσης με κύρια χαρακτηριστικά τη βία και την επιβολή του φόβου.  

Κανείς δεν μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτό το μόρφωμα αποτελούσε απλώς μια εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στη κυβερνητική πολιτική. 

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν στα όπλα και στη σκοποβολή. Στα ντοκουμέντα που προκύπτουν από τα ίδια τους τα αρχεία που κατασχέθηκαν από την αστυνομία φαίνεται πως ακολουθούσαν εκπαίδευση παραστρατιωτικής ομάδας, ενώ  χρησιμοποιούσαν μέχρι και υλικά παραλλαγής για να μη γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό. 

Οι δεκάδες σκόρπιες δικογραφίες που βρίσκονταν σε γραφεία αστυνομικών τμημάτων και εισαγγελέων  και αφορούσαν επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο συγκεντρώθηκαν και "έδειξαν" ως κοινό παρονομαστή τους τη Χρυσή Αυγή.

Κι όμως, η παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής μπήκε στην έρευνα της Δικαιοσύνης μόνο από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. Eχθροί των μελών του ναζιστικού μορφώματος ήταν άλλωστε όσοι διαφωνούσαν με τη δική τους ιδεολογία. Όπως ο Παύλος Φύσσας. 

Η μαρτυρία μέλους της οργάνωσης στη κάμερα του ΣΚΑΪ λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού ήταν αποκαλυπτική: «όταν ξέρουμε ότι αυτός λέει εμένα φασίστα, κι εγώ παρεξηγιέμαι, εγώ θα του τη στήσω κανονικά. Κανονικά ήταν στημένο το κόλπο. Κανονικά…»

Η παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής μπήκε στην έρευνα της Δικαιοσύνης μόνο από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τα δύο θανατηφόρα χτυπήματα που κατάφερε στην καρδιά του 34χρονου μουσικού, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς, πάγωσαν την Ελλάδα και σήμαναν την αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Μέλη και βουλευτές της ΧΑ πέρασαν σιδηροδέσμιοι την πύλη των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Αλλά πάντα αμετανόητοι… Μέσω του τότε εκπροσώπου της η ΧΑ αρχικά αρνούνταν οποιαδήποτε σχέση με τον Γιώργο Ρουπακιά. Αρνούνταν ακόμα και το ότι ο δράστης ήταν μέλος της οργάνωσης. 

Και μπορεί να ξοδεύτηκαν τόνοι από μελάνι και ατελείωτες ώρες συζητήσεων για να δοθεί απάντηση στο τι είναι τελικά τα τάγματα εφόδου, όμως η πιο ξεκάθαρη απάντηση ήρθε μέσα από τα ίδια τους τα ηλεκτρονικά αρχεία που κατασχέθηκαν. 

Απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού στη Μεταμόρφωση, απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα, δεκάδες ξυλοδαρμοί, μεταξύ των οποίων και στελεχών του ΚΚΕ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκβιασμοί είναι μερικά από το αδικήματα που εξετάστηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος  της πρώτης ποινικής δίκης με ναζιστικά χαρακτηριστικά που γίνεται μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ήδη ξεκινήσει. Και κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε…

Τα μέτρα ασφαλείας την Τετάρτη θα είναι κάτι περισσότερο από Δρακόντεια, το Εφετείο θα είναι φρούριο. Καλέσματα και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί έξω από το Εφετείο. 


 

Πηγή: skai.gr