Τετάρτη η απόφαση για Χρυσή Αυγή - Τί αναμένεται να κρίνει το Δικαστήριο

Της Ιωάννας Μάνδρου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση, μετά από πεντέμισι χρόνια, της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης την ετυμηγορία του για την ενοχή η μη των κατηγορουμένων, μια απόφαση με τεράστια πολιτική και ποινική σημασία.

Η απόφαση της Τετάρτης θα καθορίσει την τελική κρίση του Δικαστηρίου αλλά και την πορεία της έκδοσης της απόφασης.

Αν το Δικαστήριο δεχθεί την εισαγγελική πρόταση, της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που έχει προτείνει την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε τα πράγματα θα τελειώσουν ενδεχομένως και σε μία ημέρα.

Η εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, θα σημαίνει ότι θα αθωωθούν όλοι οι δικαζόμενοι πολιτικοί, θα πέσουν μαλακά οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και επί της ουσίας θα καταδικαστεί ο Γιώργος Ρουπακιάς και συνεργοί του για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία το Δικαστήριο οδηγηθεί σε απόφαση καταδίκης για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή αποφασίσει ότι είχαν ευθύνη τα πολιτικά στελέχη και υπήρχε σχέδιο για τις εγκληματικές δραστηριότητες της ΧΑ, τότε η πορεία της έκδοσης της απόφασης θα είναι άλλη.

Θα κρατήσει ημέρες έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση για τις ποινές και κυρίως για το ποιος θα πάει μέσα, αν δηλαδή σε κάποιους θα αναγνωριστούν, αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Το μεγάλο διακύβευμα της απόφασης

Πάντως η πιο σημαντική στιγμή για την έκδοση της απόφασης θα είναι την Τετάρτη, όποτε το δικαστήριο θα κρίνει τί θα γίνει με την εγκληματική οργάνωση, αν θα κριθούν δηλαδή ένοχοι οι δικαζόμενοι πολιτικοί της ΧΑ.

Ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, όμως όσοι έχουν παρακολουθήσει τη δίκη ομοφωνούν πως θα φέρει τη σφραγίδα της εμβληματικής προέδρου του δικαστηρίου, της Μαρίας Λεπενιώτη, που κράτησε γερά και με νηφαλιότητα και δικαστικό κύρος το τιμόνι της πολύχρονης διαδικασίας. Μαζί της στο δικαστήριο με σημαντική συνεισφορά ο Ανδρέας Ντόκος και η Γεσθημανή Τσουλφογλου.

Η δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 αποτέλεσε τη μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό χώρο οργανωμένης ποινικής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου με εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας στη δίκη πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Η δικαιοσύνη που οργάνωσε την ποινική δίωξη των στελεχών της ΧΑ το 2013 μετά τη στυγερή δολοφονία Φύσσα, ανέλαβε ένα τεράστιο πολιτικό και ποινικό βάρος το οποίο θα αποτιμηθεί με τη δικαστική απόφαση. Πάντως η εισαγγελική διαχείριση του θέματος από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη υπήρξε υποδειγματική με την άσκηση της ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση που έδωσε τη δυνατότητα να κινηθεί η ποινική διαδικασία και να γίνουν οι συλλήψεις των πολιτικών στελεχών.

Σοβαρή δουλειά έγινε και από την ανάκριση (Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου) με τη συνδρομή από εισαγγελικής πλευράς του έμπειρου Ισίδωρου Ντογιάκου που έκανε και την εμπεριστατωμένη πρόταση παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο όμως με πλειοψηφία 2 προς 1 ( υπήρξε μειοψηφία) τελικά παρέπεμψε τα πολιτικά στελέχη σε δίκη για εγκληματική οργάνωση. Πρόεδρος του Συμβουλίου η Ισιδώρα Πόγκα.

Κατά την πολύχρονη δικαστική διαδικασία που καθορίστηκε από την παρουσία της Προέδρου της δίκης, δοκιμάστηκαν με εμφαντικό τρόπο οι αντοχές του δικαστικού μας συστήματος ενώ ο προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας (μέχρι προχθές) Κων. Σταμαδιάνος έδωσε μάχη να ολοκληρωθεί η δίκη και να βρίσκεται κάθε φορά κατάλληλος χώρος προς εκδίκαση.

Πέραν όμως από την ανάδειξη σε αυτή την σημαντική από πολιτικής και ποινικής πλευράς δίκη, των παθογενειών του δικαστικού μας συστήματος που δεν μπόρεσε γρήγορα να δικάσει και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, το πολιτικό μας σύστημα, τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου απέδειξαν ότι ήταν σε θέση να απομονώσουν το ναζιστικό φαινόμενο και να εναντιωθούν στις εγκληματικές πρακτικές του.

Αν το ποινικό εγχείρημα για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ δεν είχε οργανωθεί και δεν είχε με ευφυΐα διεκπεραιωθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα πράγματα με τη ΧΑ μπορεί να είχαν εξελιχθεί και διαφορετικά. Και πάντως το εγχείρημα αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτική της εξαφάνιση.

Εν αναμονή της απόφασης την Τετάρτη. Όλα εκεί θα κριθούν. 

Πηγή: skai.gr