Χάρτης ECDC: «Πορτοκαλί» η Ελλάδα μαζί με 2 ακόμα χώρες- Η μόνη με πράσινες περιοχές

Θετικά επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνει για την Ελλάδα ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη. Συγκεκριμένα, είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρώπης, μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, που είναι πορτοκαλί, ενώ είναι η μοναδική χώρα με πράσινες περιοχές. 

Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 15-28 Ιανουαρίου. Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους. Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα που σημαίνει πως έχουν και λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο. Σε παρόμοια καλή κατάσταση βρίσκονται η Κρήτη η βορειοδυτική Πελοπόννησος και μέρος της δυτικής Θεσσαλίας. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με του χάρτες το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, επίσης μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 21 έως στις 28 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.


 

Πηγή: skai.gr