Βίντεο: Αυτά ειναι τα 2 πρώτα ελληνικά Rafale - Η εκπαίδευση των Ελλήνων στη Γαλλία

Βίντεο με τα δύο πρώτα ελληνικά Rafale να απογειώνονται ανέβηκε στο διαδύκτιο.

Τα δυο πρώτα Rafale F3R  με ελληνικά χρώματα, πετούν με Έλληνες πιλότους που εκπαιδεύονται στη βάση Μερικιάν, κοντά στο Μπορντό

Φέρουν τον αριθμό 41 και 42.

Η εκπαίδευσή τους στη Γαλλία, στη βάση Μερικιάν, κοντά στο Μπορντό συνεχίζεται απρόσκοπτα και στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου 2022 θα απογειωθούν για τελευταία φορά από γαλλικό έδαφος για να προσγειωθούν στην Τανάγρα που τους περιμένει το… σπίτι τους.

Σύμφωνα με τη Dassault, με το Rafale η Π.Α. αποκτά ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τελευταίας γενιάς, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική της θέση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλήρη κυριαρχία της. «Η παράδοση του πρώτου Rafale αποτελεί σαφή απόδειξη της βούλησης της Γαλλίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας».

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.
Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Σημειώνεται πως η Αθήνα εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από την πρώτη παραγγελία, με στόχο τη συγκρότηση μιας ενισχυμένης πολεμικής μοίρας 24 αεροσκαφών, τα οποία θα φέρουν και τον πλήρη οπλισμό.

Πηγή: skai.gr