Αγορά νέων Rafale: Ποιά είναι η σημασία της - Η αντίδραση της Υπουργού Άμυνας Γαλλίας, Παρλί

Την αγορά 6 ακόμη επιπλέον Rafale, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2021.

Ερχόμενος στο θέμα της Εθνικής Άμυνας ειδικότερα ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σύντομα τα Rafale που διαθέτουμε θα γίνουν 24 καθώς θα αγοράσουμε ακόμη 6 ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 Πολεμική Αεροπορία).

Τα πρώτα αεροσκάφη θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021, διευκρίνισε.

«Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Ραφάλ που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιά είναι η σημασία της αγοράς αυτής 

Η αγορά αυτή είναι σημαντική καθώς τα 2 από τα 18 rafale της πρώτης παραγγελίας είναι εκπαιδευτικά, 2-4 θα βρίσκονται διαρκώς σε συντήρηση οπότε έπρεπε να αυξηθούν τα διαθέσιμα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι θα φτάσουν τα 24 όσα είναι και τα Μirage 2000-5 που θα εδρεύουν στην ίδια βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Rafale θα είναι καινούργια και όχι μεταχειρισμένα.

Η αντίδραση της Υπουργού Άμυνας Γαλλίας για αυτή την αγορά

Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την πρόθεση αγοράς επιπλέον έξι Rafale έπειτα από μια πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, συνεχάρη την Ελλάδα.

«Εξαιρετική είδηση: Η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη» αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή της στο Twitter.

 

​«Ενόχληση» Τουρκίας με ανακοίνωση Μητσοτάκη για αγορά μαχητικών Rafale: Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη προαναγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται ότι «ενόχλησε» και προκάλεσε σκεπτικισμό την Τουρκία.  

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης αυτή η ενόχληση μάλιστα αποτυπώνεται και στον τουρκικό τύπο:

«H Eλλαδα αυξάνει τα μαχητικά Rafale και φτάνει στα 24 αεροσκάφη» αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έχει την δική της άποψη γράφοντας πως «O φόβος για την Τουρκία, αύξησε τον αριθμό μαχητικών Rafale Σε 24».

Παράλληλα, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ 24 γράφει: «H Eλλάδα αυξάνει τα Γαλλικά μαχητικά Rafale και φτάνει στα 24 αεροσκάφη ». 

Πηγή: skai.gr