Τσελέντης σε ΣΚΑΪ: Ήταν ο κύριος σεισμός στην Κρήτη-Ανησυχία για μεγάλους μετασεισμούς

Την εκτίμηση του ότι  η σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Κρήτη αποτελεί τον κύριο σεισμό και την ανησυχία του για ενδεχόμενους ισχυρούς μετασεισμούς, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Με βάση το ιστορικό της περιοχής φαίνεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, απλώς μπορεί να έχουμε μεγάλους μετασεισμούς» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή , η οποία ανήκει σε ένα ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο το οποίο φτάνει και μέχρι τις ακτές.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για ισχνή μετασεισμική ακολουθία για την ώρα , ωστόσο διευκρίνισε ότι αργότερα μπορεί να εκδηλωθεί έντονη μετασεισμική  δραστηριότητα : «Ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ μπορεί να δώσει θεωρητικά μέχρι και  5,3-5,2 Ρίχτερ, αλλά δεν βλέπω να γίνεται αυτό .Περιμένουμε 10-12 ώρες για να δούμε την εξέλιξη στο φαινόμενο».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με εκείνον στο Αρκαλοχώρι.

Τέλος, επισήμανε ότι δεν υπάρχει φόβος για περαιτέρω ενεργοποίηση του ανατολικού σεισμικού τόξου, που εκτείνεται από την Κεφαλλονιά ως την Ρόδο.


 

Πηγή: skai.gr