Λέκκας - ΣΚΑΪ 100,3 για Κρήτη: Πιθανή ενεργοποίηση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου (pic)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου άφησε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μετά το σεισμό 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο. 

Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας είναι ελάχιστες, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα. 

Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».


Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε». 

 

 

Πηγή: skai.gr