Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: Σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα κατά το Εβραϊκό Πάσχα - Το προφίλ των συλληφθέντων

Στην Τεχεράνη ο «εγκέφαλος» του δικτύου - Γεμάτη η συναγωγή από τις 5 Απριλίου έως τις 13 του ίδιου μήνα - Από 10.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό η αμοιβή

Του Μάκη Συνοδινού

Τρομοκρατικό χτύπημα που θα έπνιγε στο αίμα αθώους πολίτες, οι οποίοι συχνάζουν σε εβραϊκή συναγωγή που στεγάζεται σε γνωστό εστιατόριο στου Ψυρρή απέτρεψαν οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνοντας τους δύο επίδοξους τρομοκράτες μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο συλληφθέντες  27 και 29 ετών υπηκοότητας Πακιστάν, είχαν βάλει εδώ και μήνες μπροστά το σχέδιο τους που θα προκαλούσε μαζικό αιματοκύλισμα στη συναγωγή ενώ βρίσκονταν στην τελική φάση για να το πραγματοποιήσουν.

Είχαν ολοκληρώσει την κατόπευση του χώρου και είχαν σχεδιάσει την επίθεση σε συνεννόηση με τον «εγκέφαλο- καθοδηγητή» του δικτύου ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δρούσε στην Τεχεράνη. 

Το μόνο που έμενε ήταν να στρατολογήσουν και άλλους κυρίως ομοεθνείς τους ώστε να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, εξετάζεται τόσο από την ΕΥΠ όσο και την αντιτρομοκρατική το ενδεχόμενο οι δύο Πακιστανοί να πραγματοποιούσαν το τρομοκρατικό χτύπημα κατά την διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα το οποίο φέτος ξεκινάει την Τετάρτη 5 Απριλίου και τελειώνει το Πέμπτη στις 13 Απριλίου.

Τις ημέρες αυτές η συναγωγή αλλά και το εβραϊκό εστιατόριο θα ήταν γεμάτα από επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας κάτι το οποίο βόλευε τα σχέδια των δύο τρομοκρατών οι οποίοι ήθελαν να χύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα.

Εξάλλου σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές Αρχές, οι δύο συλληφθέντες είχαν κλείσει ταρίφα με τον «καθοδηγητή» αφού για κάθε νεκρό θα έπαιρναν από 10000-15000.

Αυτός ήταν και ο λόγος που σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν την επίθεση όταν η συναγωγή θα ήταν γεμάτη από κόσμο χρησιμοποιώντας δηλητηριώδη αέρια ή εκρηκτικά και κατόπιν να έμπαιναν με όπλα τύπου καλάσνικοφ.

Από την έκρηξη ή τα αέρια οι περισσότεροι θα έχαναν τη ζωή τους ακαριαία και κατόπιν όσους επιβίωναν θα τους σκότωναν οι τρομοκράτες.

Το προφίλ των τρομοκρατών

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται πως βρίσκονταν παράνομα χωρίς νόμιμα έγγραφα στην Ελλάδα τα τελευταία 4-5 χρόνια. Είναι ηλικίας 27 και 29 ετών και εργάζονταν κυρίως στην επαρχία -σε Ζάκυνθο και Σπάρτη- σε αγροτικές εργασίες.

Κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα έμεναν σε δωμάτιο που είχαν νοικιάσει στην Ομόνοια ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου εκτός από το χτύπημα στο  εβραϊκό εστιατόριο - συναγωγή στου Ψυρρή, σχεδίαζαν και δολοφονίες, για τις οποίες θα ελάμβαναν αμοιβή.

Σε βάρος ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ενώ από έρευνα που έγινε, οι Αρχές κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η συμβολή της Μοσάντ στην σύλληψη των τρομοκρατών

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αρχές η Μοσάντ ενεπλάκη στην υπόθεση εξάρθρωσης του κυκλώματος τρομοκρατίας που ήταν ένα βήμα πριν αιματοκυλίσει την εβραϊκή συναγωγή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: skai.gr