Σαρωτικοί έλεγχοι από τους «Ράμπο» της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την Ελλάδα - Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Στον σχεδιασμό προβλέπονται περισσότεροι από 66.000 έλεγχοι - Σε ποιες περιοχές και πόσοι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Παρότι υποστελεχωμένη – το οργανόγραμμα της προβλέπει 909 θέσεις μόνιμου προσωπικού κι επιπλέον 83 αορίστου χρόνου – η Επιθεώρηση Εργασίας έχει σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο ελέγχων σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ο σχεδιασμός προβλέπει 66.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι ο ελάχιστος ενώ στην απόφαση ορίζεται ότι μπορεί να αναθεωρηθεί εντός του έτους.

39.400 έλεγχοι θα έχουν ως προτεραιότητα την καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και τον εντοπισμό της παραβατικότητας στις εργασιακές σχέσης. Στο στόχαστρο των ράμπο της επιθεώρησης εργασίας μπαίνουν κυρίως:

-Επιχειρήσεις και κλάδοι με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας

-Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία

-Επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακό κύκλό

-Επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της ψηφιακής κάρτα εργασίας.

Αριθμητικά έμφαση θα δοθεί στην Κεντρική Μακεδονία με 6.920 ελέγχους, την Αθήνα με 4.830, την Κεντρική Ελλάδα με 4.200 και την Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία με 3.780. Οι 4 αυτές περιφέρειες συγκεντρώνουν σχεδούν τους μισούς ελέγχους αυτής της κατηγορίας.

26.600 έλεγχοι προβλέπονται με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Εδώ η έμφαση θα δοθεί κυρίως :

-Σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας και κυρίως σε αυτές που δραστηριοποιούντα στον κλάδο των κατασκευών, τεχνικών έργων και οικοδομών και τους ΟΤΑ. Στόχος είναι να αυξηθούν αυτού του είδους οι έλεγχοι κατά 20%.

-Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία

-Σε επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την αποθήκευση αλλά και τις μεταφορές.

6.900 έλεγχοι προβλέπεται να διενεργηθούν στην Μακεδονία/Θράκη, 6.250 στην Αθήνα/Ανατολική Αττική/Κρήτη και 5.000 σε Πειραιά/Ανατολική Αττική/Αιγαίο.

Το μπαράζ αυτό των ελέγχων δεν θα γίνει στα τυφλά αλλά οι επιθεωρητές εργασίας θα δουλέψουν με βάση αναλύσεις και κριτήρια κινδύνου ενώ θα αξιοποιηθεί και ο ...Τειρεσίας που έχει δημιουργηθεί και περιλαμβάνει την μαύρη λίστα με τις επιχειρήσεις που έχουν "πιαστεί" σε ελέγχους προηγούμενων ετών να παρανομούν.

Σύμφωνα με την απόφαση ο καθορισμός του αριθμού των ελέγχων που θα διενεργηθούν σε κάθε περιφέρεια θα γίνει με βάση τους εξής κυρίως παράγοντες :

-Τον αριθμό των επιθεωρητών σε κάθε διεύθυνση

-Τον όγκο της διοικητικής εργασίας που συνοδεύει το εκάστοτε ελεγκτικό έργο

-Τον φόρτο εργασίας καθώς οι επιθεωρητές , εκτός από τον έλεγχο είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα όπως την έρευνα εργατικών διαφορών, την έρευνα εργατικών ατυχημάτων αλλά και τη συμμετοχή τους σε συλλογικά διοικητικά όργανα.

Η επιθεώρηση εργασίας όπως κάθε χρόνο την περίοδο πριν το Πάσχα έχει τεθεί και σε επιφυλακή προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες που -δυστυχώς- επίσης παραδοσιακά γίνονται κι έχουν να κάνουν με την (μη) καταβολή του δώρου Πάσχα το οποίο πρέπει να καταβληθεί έως την Μ. Τετάρτη , 12 Απριλίου.

Πηγή: skai.gr