Λίγα 24ωρα μετά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για κυρώσεις στην Τουρκία αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα τραβά το σκοινί, χρησιμοποιώντας ακόμη και πολεμική ρητορική.

«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber» προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν οι Navtex.

Χαρακτήρισε επίσης αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε σκληρή απάντηση σε αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, έδωσαν ένα μήνα περιθώριο στην Άγκυρα για να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν σε πακέτο κλιμακούμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε αντίθετη περίπτωση. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Μπορέλ στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 

1.     Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2.     Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3.     Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4.     Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5.     Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6.     Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7.     Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr