Η κραυγή των παιδιών: Διαμαρτυρίες μαθητών - φοιτητών σε όλη την Ελλάδα για τα θύματα των Τεμπών

Παρούσα μητέρα θύματος σε μία από αυτές - Μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη συνθέτουν την εικόνα των πολυάριθμων κινητοποιήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας 

Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας νέων παιδιών για την τραγωδία στα Τέμπη πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

​Οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά τη λέξη «δολοφόνοι» έξω από τα γραφεία της εταιρείας και άνοιξαν μαύρο πανό στη μνήμη των νεκρών.

πορεία

Διαμαρτυρία στην Αθήνα για τα Τέμπη

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, έφτασε στην Βουλή, όπου έγινε καθιστική διαμαρτυρία και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Hellenic Train.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες.

πορεία

Μαύρα μπαλόνια και πανό με συνθήματα που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν συνέθεταν την εικόνα της πολυάριθμης κινητοποίησης.

«Για τα παιδιά στα Τέμπη... Για τις οικογένειές τους... Και για εμάς..» ανέφερε το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή» αναφέρει το πανό φοιτητών.

πορεια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η μεγάλη κινητοποίηση αφορά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους και φοιτητές. Στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα μεταξύ άλλων αναφέρονται οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εταιρίας αλλά και τη τεράστια οργή όλων των φοιτητών της χώρας που ξεχειλίζει και εκφράζεται μέσα από τις αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις. Παράλληλα αναφέρονται και τα παρακάτω συνθήματα για την κινητοποίηση ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!- Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί!»

Μαθητές της Θεσσαλονίκης στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δυστύχημα στα Τέμπη

Θεσσαλονίκη

 Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

   Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.

Θεσσαλονίκη για Τέμπη

   Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

   Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».

   Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ' αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».

   Τέλος, στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

Σε κλίμα συγκίνησης η κινητοποίηση μαθητών στην Καρδίτσα για την τραγωδία στα Τέμπη - Παρούσα μητέρα θύματος

Μια ιδιαίτερα μεγάλη κινητοποίηση μαθητών σχολείων του νομού Καρδίτσας για την τραγωδία στα Τέμπη με εκατοντάδες μαθητές να συγκεντρώνονται αρχικά στην κεντρική πλατεία της πόλης και ακολούθως να πραγματοποιούν πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, τουλάχιστον 13 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υπό κατάληψη ή γίνεται αποχή από τα μαθήματα, το πρωί της Παρασκευής. Τα παιδιά έφθασαν από τα σχολεία τους στο σημείο συγκέντρωσης κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε όλη την χώρα. Τα περισσότερα εξ αυτών ανήγαγαν σε έγκλημα και δολοφονία την σύγκρουση των δύο συρμών που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους.

Ατμόσφαιρα «βαριά» και έντονα συγκινησιακά φορτισμένη έζησαν όσοι συμμετείχαν στην πρωινή κινητοποίηση, όταν η πορεία των μαθητών έφθασε στον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας.

Οι ράγες γέμισαν λουλούδια και κεριά από τα παιδιά που πήραν μέρος στην μαθητική πορεία και ανάμεσά τους, τραγική φιγούρα,  η μητέρα του αδικοχαμένου Βάιου που πνίγηκε στις αγκαλιές των μαθητών, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Κανενός τα μάτια δεν έμειναν στεγνά και κανενός η ψυχή δεν έμεινε ανέγγιχτη.

Στην αερογέφυρα, τα κρεμασμένα πανό κατήγγειλαν ένα έγκλημα και έθεταν αναπάντητα ερωτηματικά για μία τραγωδία που τρεις μέρες μετά κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει.

Η μεγάλη μαθητική πορεία είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους που είδε η πόλη. Ανάμεσα στα παιδιά και πολλοί καθηγητές. Με τα πανό και τις ανθοδέσμες στα χέρια, κατευθύνθηκαν στο σταθμό. Ακόμα και όταν φώναζαν συνθήματα για δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους ο πόνος ήταν διάχυτος.


Στελέχη της τροχαίας ρύθμιζαν την κυκλοφορία διευκολύνοντας την μετάβαση προς τον προορισμό. Δεν υπήρχε άλλος λόγος για την παρουσία τους. Ήταν μία πορεία τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Μία πορεία που «φώναζε» με την συμμετοχή της πως δεν πρέπει ποτέ να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο και πως η νέα γενιά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να ξανασυμβεί .

Οι μαθητές έφθασαν στον σταθμό και πλημμύρισαν τους γύρω χώρους. Η μητέρα του συμπολίτη βρήκε τις ανοιχτές αγκαλιές εκατοντάδων παιδιών που για κάποιες στιγμές που δεν μπορεί κανείς να συλλάβει, έγιναν όλα παιδιά της.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στις 12 μ.μ.

Κινητοποίηση και στον Βόλο

Οι νέοι του Βόλου βροντοφώναξαν πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια δυστυχήματα, ενώ σοκαρισμένοι ήταν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, από το οποίο είχε αποφοιτήσει ο φοιτητής πλέον, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της αμαξοστοιχίας, που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σύμφωνα με δημοσίευμα του magnesianews.gr .

Μαθητές και φοιτητές με πλακάτ στα χέρια διέσχισαν όλη την πόλη και κατέληξαν στον ΟΣΕ Βόλου.

Διαμαρτυρία μαθητών - φοιτητών και στην Πάτρα 

Κρατώντας μαύρα μπαλόνια στα χέρια και πανό, μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην καρδιά της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, για την τραγωδία στα Τέμπη με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Πάτρα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του pelop.gr η πλατεία Γεωργίου γέμισε από νωρίς με νέους ανθρώπους που βουβοί διαμαρτύρονται ενώ αναμένεται να ακολουθήσει πορεία.

Πάτρα

Η νεολαία του ΚΚΕ όσον αφορά τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη σημειώνει: “Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και φοιτητές της Πάτρας που αυτές τις μέρες μετατρέπουν την οργή που νιώθουν για το έγκλημα στα Τέμπη σε ποτάμι αγώνα, απαιτώντας να μη μείνει κανένας ατιμώρητος. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους μαθητές της πόλης που σήμερα μέσα από αποφάσεις 5μελών και 15μελών τους, κόντρα σε απειλές, κλείνουν τα σχολεία και κατεβαίνουν μαζικά και οργανωμένα στους δρόμους.

Χαιρετίζουμε τους γονείς και καθηγητές που από την πρώτη στιγμή στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους και των μαθητών τους.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση ορισμένων διευθυντών και καθηγητών σε σχολεία της Πάτρας, που κόντρα στην δίκαιη οργή των μαθητών επιστρατεύουν αντιδραστικές απόψεις και μεθόδους για να εμποδίσουν τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας και των Φοιτητικών Συλλόγων στις 12:00μ στην Πλατεία Γεωργίου.

Στηρίζουμε τους μαθητές και τους φοιτητές, και βροντοφωνάζουμε μαζί τους «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Η νοοτροπία του «Πάμε κι όπου βγει…» δοκιμάστηκε. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς!”.

«Στείλε μου όταν φτάσεις, οκ μαμά»: Διαμαρτυρία νέων της Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν και οι μαθητές της Λάρισας το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3) για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Στείλε μου όταν φτάσεις, οκ μαμά», «ήταν η κακιά η (χ)ώρα», «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα..» είναι κάποια από τα συνθήματα που γράφουν στα πανό τους.

Συγκεντρωμένοι στο σημείο βρίκονται και άλλοι πολίτες. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κάτι πρέπει να κάνει μετά από αυτό το δυστύχημα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την οργή τους.

Σημειώνεται, ότι πολλά από τα θύματα ήταν νεαρά παιδιά, φοιτητές που ταξίδευαν με το τρένο.

Φωτογραφίες - βίντεο από skai.grmagnesianews.grpelop.gr και KarditsaLive.Net

Φωτογραφία εξωφύλλου: Intime News

Πηγή: skai.gr