Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις ισχυρές Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EULiST “European Universities linking Society andTechnology”

Με τη χτεσινή (3/7/023) ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης από την ΕΕ, ύψους 14,3 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της στρατηγικής διεθνοποίησής του, συμμετέχει ως βασικός  εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EULiST “European Universities linking Society andTechnology”.

Το ΕΜΠ επένδυσε ήδη από το 2020 στη στρατηγική συνεργασία δέκα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, όπου με επιλεγμένες δράσεις και συνέργειες, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια ισχυρή συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αποτελούν ένα νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης, και αφορούν συμμαχίες που σκοπεύουν να εξελιχθούν στα Πανεπιστήμια του μέλλοντος, ενισχύοντας την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την Έρευνα, την Καινοτομία, και την Κοινωνία.

Το EULiST έχει στόχο την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας στις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EULiST είναι το Leibniz University Hannover (DE), και μαζί με το ΕΜΠ μετέχουνως Εταίροιτα Πανεπιστήμια Technical University of Vienna (AT), Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT (FI), Jönköping University (SE), Institut Mines-Télécom (FR), Brno University of Technology (CZ), Slovak University of Technology in Bratislava (SK), University Rey Juan Carlos (ES), University L'Aquila (IT). Οι δράσεις του EULiST αντικατοπτρίζουν τη συμπληρωματικότητα και την πολυπολιτισμικότητα των μελών του, ενεργοποιώντας εδραιωμένες συνεργασίες και αναπτύσσοντας νέες, καλύπτοντας τις ευρύτερες περιφέρειες της Βόρειας, Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, προς μια ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα δίχως σύνορα, σε συνδυασμό με δράσεις  εξωστρέφειας και την ενεργό συμμετοχή κοινωνικών εταίρων.

Το θερμό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση EULiST που φιλοξένησε με ιδιαίτερη επιτυχία το ΕΜΠ 25-27 Ιουνίου 2023, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Στη Γενική Συνέλευση EULiST συμμετείχαν εξήντα πέντε εκπρόσωποι των δέκα πανεπιστημίων, και ειδικότερα οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις τους, καθηγητές, στελέχη της Διοίκησης και φοιτητές. Παράλληλα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης οργανώθηκε από το ΕΜΠ το πρώτο καινοτόμο Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας της Συμμαχίας EULiST, με τίτλο “Monitoring Clean Energy in the EULiST campuses” στο οποίο συμμετείχαν είκοσι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του EULiST.

Στα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσης έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των δράσεων του EULiST στην καθημερινή ζωή των Πανεπιστημίων της Συμμαχίας, στησυμμετοχή φοιτητών σε όλες τις δράσεις του ΕULiST, στην ένταξη της αειφορικής ανάπτυξης στην καθημερινότητα, και η επικοινωνία και η μεταφορά της καινοτομίας και της τεχνολογίας στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ανάμεσα στις πρώτες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι η ανάπτυξη της μάθησης μέσω αντιμετώπισης προκλήσεων challenge-based learning, νέες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, κοινές ερευνητικές προτάσεις στις περιοχές ενδιαφέροντος της συμμαχίας, και η χαρτογράφηση των κοινωνικών εταίρων με προτεραιότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η επιτυχία της πρότασης χρηματοδότησης της Συμμαχίας EULiST δικαιώνει το όραμα κορυφής του ΕΜΠ και τη σοβαρή προσπάθεια της πολυμελούς ομάδας εργασίας του ΕΜΠ, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Κατερίνα Αδάμ. Ο δρόμος που ανοίγει συνιστά μεγάλη πρόσκληση και ευκαιρία για το Ίδρυμα, καθώς και για τους εταίρους του στη Συμμαχία.

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής
Πρύτανης ΕΜΠ

Πηγή: skai.gr