Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι διοργανώνει αθλητικές δραστηριότητες για ΑμεΑ - Από ανάβαση στον Όλυμπο μέχρι υποβρύχιο ψάρεμα - φωτό

Δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να έχουν δραστηριότητες όπως ορειβασία, περιηγήσεις σε μνημεία, αλλά και καταδύσεις 

Aνάβαση σε βουνά όπως στον Όλυμπο στα 2.912 μέτρα, περιήγηση σε ποτάμια, λίμνες, σπήλαια, μέρη με φυσική ομορφιά, μνημεία και μουσεία αλλά και κολύμπι, υποβρύχιο ψάρεμα και βαρκάδα, είναι κάποιες από τις δραστηριότητές που οργανώνει και πραγματοποιεί ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη για άτομα με κινητικά προβλήματα που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΑΜΕΑ

Η αγάπη της Σουζάνας Γεωργούλη και του Γιώργου Μπαϊρακτάρη για τη φύση, την ορειβασία και τα θαλάσσια σπορ, σε συνδυασμό με την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και κλήθηκαν έπειτα από κάποιο ατύχημα, να ζήσουν μια δύσκολη διαφορετική πραγματικότητα σε αμαξίδιο, ήταν αρκετά για να αφιερώσουν τη ζωή τους στην επίτευξη αποστολών που για κάποιους φαντάζουν ανέφικτα όνειρα.

Η πιο συγκινητική στιγμή που έζησαν όπως λένε, ήταν όταν ένας χρήστης αμαξιδίου, έβαλε την υπογραφή του στο βιβλίο της κορυφής “Σκολιό” του Ολύμπου στα  2.912 m στην οποία έφτασε με την βοήθειά τους. «Κλαίγαμε όλοι όταν φτάσαμε στην κορυφή. Σκεφτείτε πως ένιωθε ο 35χρονος, ο οποίος πριν το ατύχημα ήταν ορειβάτης και όταν επέστρεφε με τη μηχανή του στην Αθήνα, μετά από ορειβασία στον Όλυμπο, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και τελικά κατάφερε με το αμαξίδιο και τη βοήθειά μας να ανέβει και πάλι στη συγκεκριμένη κορυφή», περιγράφει συγκινημένος.

ΑΜΕΑ

«Έχω κάνει υποβρύχιο ψάρεμα με τετραπληγικο άτομο. Είναι δύσκολο ακόμα και να σας περιγράψω με λόγια, πώς ο άνθρωπος αυτός, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, που κατάφερε να κάνει κάτι που μόνο ονειρευόταν μετά το ατύχημα που είχε», αναφέρει.

«Θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, σε άτομα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε πολλούς τομείς, όπως τα σπορ και τα ταξίδια αναψυχής», επισημαίνει η Σουζάνα Γεωργούλη και εξηγεί πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα, έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους και υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες για ψυχαγωγία και αθλητισμό με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

ΑΜΕΑ

«Αποκτήσαμε εξοπλισμό όπως αμαξίδιο παντός εδάφους, ηλεκτροκίνητο σκούτερ, βοήθημα για την είσοδο στο νερό όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή, φουσκωτή βάρκα και είδη ατομικής προστασίας», σημειώνει η ίδια και διευκρινίζει πως μαζί με τον σύζυγό της, τα τελευταία επτά χρόνια, σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα διακοπών, με παράλληλη φροντίδα των καθημερινών αναγκών και προστασία της ζωής και της υγείας των ΑΜΕΑ, καθώς διαθέτουν τον απαραίτητα εξοπλισμό για να αντιμετωπίν ακόμα και κάποια έκτακτη κατάσταση.

ΑΜΕΑ

Η Σουζάνα και ο Γιώργος είναι φροντιστές, βοηθοί Ατόμων με Αναπηρία σε διακοπές, σπορ και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και οι δύο έχουν την απαραίτητη παιδεία και τις γνώσεις που χρειάζονται (νοσηλευτική, διασώστες, πλήρωμα ασθενοφόρου, πρώτες βοήθειες και εκπαίδευση στην φροντίδα ατόμων με αναπηρία).

Όπως επισημαίνουν, «τα περισσότερα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, διστάζουν, λόγω των συνθηκών, και μερικώς λόγω νοοτροπίας, να βγουν από το σπίτι τους και να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε και πραγματικά είμαστε ευτυχείς που μπορέσαμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά ακόμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, άλλωστε είναι σημαντικό να τονίσουμε πως, είναι τεράστια και η δική μας χαρά και ικανοποίηση από την προσφορά μας προς τους συνανθρώπους μας».

Πηγή: Thesstoday.gr