Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο από τη στιγμή της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ στην βίλα- «καρτέλ» με τα 300 κιλά κοκαΐνης

Στο βίντεο διακρίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί να πραγματοποιούν έφοδο στο εσωτερικό του σπιτιού όπου κρύβονταν τα μέλη της οργάνωσης.

Ρεπορτάζ Άννα Μαρούλη

Νέο βίντεο καταγράφει την μεγάλη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στην βίλα -«καρτέλ» της Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό των 300 κιλών κοκκαΐνης.

Στο βίντεο διακρίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί να πραγματοποιούν έφοδο στο εσωτερικό του σπιτιού όπου κρύβονταν τα μέλη της οργάνωσης.

Μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών στην Κολομβία φέρεται να είναι το 5ο μέλος του διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης που αναζητείται μετά την σύλληψη των 4 μελών του από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο D . E . A . Αθηνών και με τη συνδρομή της Guardia di Finanza Reggio Calabria.

Τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών συμπεριλαμβανομένων όλων των καρτέλ της Κολομβίας, «διοικεί» ο αναζητούμενος που έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για μια καλά στημένη «οικογενειακή επιχείρηση» με ναρκωτικά καθώς ένας από τους συλληφθέντες, ο 38χρονος, είναι αδερφός του ο οποίος είναι επίσης «μεγαλοστέλεχος» στην διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές της Αγγλίας αναζητούσαν τον 45χρονο συλληφθέντα καθώς είχε κάψει και σκοτώσει έναν άνδρα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, η τετράδα πλήρωνε το ποσό των 2.000 ευρώ το μήνα για την βίλα-"καρτέλ" όπου έγινε η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή Σχολάρι Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι συλλεφθέντες ναρκέμποροι έμεναν στην Αθήνα. Στην Θεσσαλονίκη πήγαιναν όταν ανέμεναν ή μετέφεραν φορτία με ναρκωτικά.

Οι τέσσερις συνολικά συλληφθέντες ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών που παραπέμφθηκαν στον 4ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης για το φορτίο των 300 κιλών κοκαϊνης που κατασχέθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη καθώς και ο αναζητούμενος μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών είναι όλοι Άγγλοι υπήκοοι ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος που θα αποκόμιζαν οι ναρκέμποροι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Προηγουμένως ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος των 4 ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, υπό τη μορφή της εισαγωγής, μεταφοράς και κατοχής, κατ΄ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, όπως επίσης για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τα δύο παραπάνω αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ επιπλέον η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της οπλοκατοχής και (κατά περίπτωση) της βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη ενώ παραμένουν υπό κράτηση.

Οι ναρκωτικές ουσίες εισάγονταν συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια, που περιείχαν νόμιμο φορτίο με μπανάνες, από χώρα της Λατινικής Αμερικής με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στην ευρωπαϊκή επικράτεια και στην Αυστραλία.

ΕΛΑΣ

ΕΛΑΣ

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος προηγήθηκε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες εισάγει στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

ΕΛΑΣ

Πιο αναλυτικά, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν χθες (9 Ιουνίου 2022) σε περιοχή του Δήμου Θέρμης, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία απετράπη η διακίνηση της κοκαΐνης, που είχε εισαχθεί στον λιμένα της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Τι βρέθηκαν στις έρευνες

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. Φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •     297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,
  •     πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,
  •     κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,
  •     2 φορητοί ασύρματοι,
  •     2 συσκευές παρεμβολής σήματος,
  •     2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,
  •     1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
  •     γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και
  •     11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού.

ΕΛΑΣ

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.

Συγχαρητήρια Θεοδωρικάκου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με τις δύο μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προέβη σε αναρτήσεις στα social media, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι αστυνομικοί. Πρόκειται για την  κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη και  τη σύλληψη μέλους κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας.  Χαρακτηριστικά έγραψε :  

«Δύο σπουδαίες επιτυχίες της ΕΛΑΣ: Σύλληψη 43χρονου για κατοχή 2,5 εκατ. αρχείων πορνογραφικού υλικού και κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη.  Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών».
 

Δύο σπουδαίες επιτυχίες της ΕΛΑΣ: Σύλληψη 43χρονου για κατοχή 2,5 εκατ. αρχείων πορνογραφικού υλικού και κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών.

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) June 10, 2022
Πηγή: skai.gr