Κλείσιμο

Προειδοποίηση από το 112 σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας «Genesis»

Μήνυμα από το 112 και σε περιοχές της Ηλείας - Πλημμυρικά φαινόμενα στη Λάρισα-Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα στην Αμφιλοχία-Ζημιές σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας  

Η επέλαση της «κακοκαιρίας» Genesis έχει ήδη ξεκινήσει και πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων έχουν βρεθεί από το πρωί περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται να επεκταθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος, η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η Θεσσαλία, και οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια δέχθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στις 18:00, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Αργότερα, εστάλη μήνυμα από το 112 και σε περιοχές της Ηλείας, η οποία επίσης δέχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με βροχές και χαλάζι σε ορισμένες περιπτώσεις.

μήνυμα 112

Σύμφωνα με την ΕΜΥ το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Δείτε εδώ live την πορεία της κακοκαιρίας
 

Λάρισα: Δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες στη Νίκαια, έξω από τη Λάρισα-Αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια

Σε… λίμνες μετατράπηκαν δρόμοι στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ το πρωί τη Παρασκευής, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί, αλλά προφανώς και των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αποστραγγιστικό σύστημα της περιοχής.

Λάρισα

Σύμφωνα με το onlarissa.gr υπάρχουν ήδη αναφορές για δύο πλημμυρισμένα σπίτια, στον χώρο των οποίων έχουνε σπεύσει άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κάνουν άντληση των υδάτων, ενώ όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, τα νερά έφθασαν μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Δημαρχείο Κιλελέρ.
Υπ’ ατμόν είναι οι κάτοικοι φοβούμενοι για τις περιουσίες τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι διερχόμενοι οδηγοί.

Λάρισα

Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στο χώρο όπου διεξάγονταν σήμερα η λαϊκή αγορά, με τους μικροπωλητές να αποχωρούν άρον – άρον.

Παράλληλα, στη Δήμητρα Αγιάς,, ο δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ.

«Θάλασσα» η βροχή στην Αμφιλοχία -Πλημμύρισαν οι δρόμοι

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου.

Αμφιλοχία

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αμφιλοχία

Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Επίσης, μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί και στον Βόλο

Με έντονη βροχόπτωση, πτώση κεραυνών και δυνατούς ανέμους ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στην πόλη του Βόλου η κακοκαιρία Genesis που αναμένεται να πλήξει στην περιοχή μας μέχρι και αύριο το βράδυ.

Βόλος

Ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα και το Λιμεναρχείο συστήνει ους ιδιοκτήτες και κυβερνήτες μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και να μην αποπλεύσουν κατά το χρόνο ισχύος του έκτακτου δελτίου και στους χειμερινούς κολυμβητές να αποφεύγουν τη λήψη θαλασσίου λουτρού.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τον καιρό και στην ιστοσελίδα skaikairos.gr

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο Σάββατο

Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο ανατολικό Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 26 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.Τα φαινόμενα που κατά τόπους στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι ισχυρά θα εξασθενήσουν το βράδυ .
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων ισχυροί.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νησιά του Ιονίου παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που από το βράδυ στο Ιόνιο θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα 6 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι ισχυρές. Εξασθένηση το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από: Onlarissa.gr, magnesianews.gr, karvasaras.gr

Πηγή: skai.gr