Θεσσαλονίκη: Ένοχοι 9 κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Μπουτάρη – Αθώος ο Ψωμιάδης - Βίντεο

Το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και απάλλαξε άλλους δύο κατηγορούμενους

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι 9 από τους 12 κατηγορούμενους για την επίθεση εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στη πλατεία Λευκού Πύργου.

Το δικαστήριο αθώωσε τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και απάλλαξε άλλους δύο κατηγορούμενους.

Επέβαλε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μηνών στους υπόλοιπους 9 από τους συνολικά 12 που παραπέμφθηκαν να δικαστούν.

Σε όλους τους καταδικασθέντες ,μεταξύ των οποίων είναι κι ένας αστυνομικός, δόθηκε τριετής αναστολή ενώ η έφεση τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

“Όπως κάθε χρόνο οι περισσότεροι επώνυμοι και πολιτικοί παραβρισκόμαστε στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων. Κατευθύνθηκα στο σημείο για να δώσω συνέντευξη σε κανάλι της Θεσσαλίας. Άκουσα γιούχα και ακραίες φράσεις, όταν έφτασε ο δήμαρχος. Τον τιμώ και τον σέβομαι. Είπα, όμως, ότι είναι “πολιτικό τραβέλι” που πούλησε τη Μακεδονία, στην τηλεόραση. Ονομάτησε τα Σκόπια ως Μακεδονία, είπε να καταργηθούν οι παρελάσεις. Δεν έκανα κανένα νεύμα. Που καταγράφεται αυτό; Είπα σε μια ομάδα, που κινήθηκε προς το μέρος του, ότι “δεν είναι σωστό, σεβαστείτε την ηλικία του”. Είδα μόνο ότι ο δήμαρχος έφυγε τρέχοντας. Έδινα συνέντευξη, δεν μετακινήθηκα. Δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία, ούτε ένα βίντεο. Δεν συμμετείχα ενώ μετά καταδίκασα τα επεισόδια. Στεναχωρήθηκα με αυτό που έγινε, 50 χρόνια τον γνωρίζω . Οι διαφορές μας είναι μόνο πολιτικές” ανέφερε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά την απολογία του.

Οι υπόλοιποι 7 από τους κατηγορούμενους που παρέστησαν στη δίκη, απολογούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Όλοι είπαν ότι βρέθηκαν στον χώρο, άλλοι ως πόντιοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση και άλλοι τυχαία. Δύο ανέφεραν ότι έβρισαν αλλά κανένας δεν παραδέχτηκε ότι χτύπησε τον 76χρονο (τότε) Γ. Μπουτάρη και ότι προκάλεσε φθορές στο αυτοκίνητό στο οποίο επιβιβάστηκε για να διαφύγει. Ακόμη επισήμαναν ότι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Στην προηγούμενη δικάσιμο, ο Γιάννης Μπουτάρης κατέθεσε τα εξής:

“Βρέθηκα στο Λευκό Πύργο για την εκδήλωση. Είχε πολύ κόσμο. Πηγαίνοντας προς μια θέση πέρασα μπροστά από τον κ. Ψωμιάδη ο οποίος με έβριζε με είπε τραβέλι. Έκανε ένα νεύμα με τα χέρια του και τότε τρεις ομάδες ανθρώπων κινήθηκαν προς το μέρος μου. Άρχισαν να με βρίζουν, να με σκουντούν και να με χτυπούν, στην πλάτη και στο κεφάλι . Ο κ. Ψωμιάδης τους προέτρεψε να κινηθούν προς τα μένα.

Με πήρε η ασφάλεια μου για να πάμε στο αυτοκίνητό. “Έφαγα” ένα γεμάτο μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα γιατί με σκουντούσαν και με χτυπούσαν. Ένας έσπασε το παρμπρίζ κι άλλος έκλεισε την πόρτα του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, με πήγαν στο νοσοκομείο για να κ;Aνω εξετάσεις. Δεν είχα τίποτα. Μόνο τον κ. Ψωμιάδη μπορώ να αναγνωρίσω σήμερα, από αυτά τα πρόσωπα”.

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 12 άτομα , μεταξύ των οποίων και ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για διατάραξη κοινής ειρήνης, εξύβριση (λόγω και έργω) και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κατά περίπτωση, ενώ ο Π. Ψωμιάδης παραπέμφθηκε για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος.

Οι παραπάνω κατέστησαν κατηγορούμενοι ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε και βιντεοληπτικό υλικό από την επίθεση εναντίον του δημάρχου.

Στον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αποδόθηκε ότι με δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης προέτρεψε τους φυσικούς δράστες να κινηθούν εναντίον του Γ. Μπουτάρη.

Πηγή: grtimes.gr