Τέρπος σε ΣΚΑΪ: Τι ισχύει για τις εξετάσεις αντισωμάτων- Προφυλάσσουν τα εμβόλια από τη Δέλτα;

Για τα αντισώματα που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και της φυσικής νόσησης μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διεξάγει σχετική έρευνα από την αρχή της πανδημίας. 
Αρχικά, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αντισωμάτων: Αυτά που στοχεύουν μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού, τα οποία είναι συνήθως αυτά που μετρώνται στα εργαστήρια και τα λεγόμενα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία σκοτώνουν τον ιό και είναι τα πιο σημαντικά. 

Υπογράμμισε δε ότι όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρα στοχεύουν το αρχικό στέλεχος, τον κορωνοϊό της Γουχάν και όχι της μετάλλαξης Δέλτα.  
«Αν κάποιος έχει στο αίμα του εξουδετερωτικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό της Γουχάν κατά 100%, το αντίστοιχο ποσοστό για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι περίπου 70%. Αυτό σημαίνει ότι αν πάρω μια εξέταση από ένα διαγνωστικό που λέει μια τιμή, η οποία μάλιστα δεν αφορά σε εξουδετερωτικά, δε μπορεί να σου πει τίποτα για το τι γίνεται με τη Δέλτα. Δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες και γι’ αυτό δεν υπάρχει και κανένας λόγος να κάνει κάποιος υγιής πολίτης μια τέτοια εξέταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τέρπος. 

Σύμφωνα με την έρευνα του, οι εμβολιασμένοι έχουν εξουδετερωτικά αντισώματα σε επαρκή επίπεδα έναντι του ιού της Γουχάν εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε ποσοστό περίπου 80%. Ωστόσο, για τα αντισώματα της μετάλλαξης Δέλτα το ποσοστό πέφτει περίπου στο μισό, στο 40% τονίζοντας την ανάγκη της τρίτης δόσης. 

«Για παράδειγμα, εγώ έκανα το εμβόλιο τον Γενάρη με όλους τους υγειονομικούς. Η πρώτη δόση δε μου έκανε σχεδόν τίποτα, με τη δεύτερη δόση έφτασα σε ποσοστά εξουδετέρωσης του ιού 93%, τρεις μήνες μετά αυτό έπεσε στο 65%. Πάντα όμως μιλάμε για τον ιό της Γουχάν. Στο εννιάμηνο ήταν στο 40% που σημαίνει ότι για τη Δέλτα δεν είχα σχεδόν καμία προστασία. Οπότε με το που άνοιξε η πλατφόρμα, έκανα την τρίτη δόση και το ποσοστό μια εβδομάδα μετά ανέβηκε στο 95%. Αυτό σημαίνει ότι με 95% εξουδετέρωση της Γουχάν, ότι θα έχω και πολύ υψηλή εξουδετέρωση της Δέλτα, στο 70%», τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας. 

Όπως είπε, με τις δύο δόσεις του εμβολίου μετά το εξάμηνο οι μισοί προστατεύονται και από τη Δέλτα, αλλά δεν μπορεί να το δει κάποιος, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη εξέταση για τη Δέλτα.  

Σε ό,τι αφορά στο μονοδοσικό της Johnson&Johnson, διευκρίνισε ότι επειδή ούτως ή άλλως παρείχε εξαρχής μικρότερη προστασία, πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση άμεσα, όταν συμπληρωθεί το 4μηνο. 

Στη συνέχεια, ο κ. Τέρπος αναφέρθηκε σε όσους έχουν περάσει κορωνοϊό και έχουν κάνει και μια δόση του εμβολίου, τονίζοντας ότι έχουν τη μεγαλύτερη προστασία έναντι τόσο του ιού όσο και της μετάλλαξης Δέλτα. «Η εξουδετέρωση που έχουν έναντι του ιού της Γουχάν είναι παρόμοια και στη Δέλτα. Κι αυτό γιατί είχαν ήδη μια φυσική ανοσία, η οποία πιάνει περισσότερες πρωτεΐνες του ιού κι άρα έχει καλύτερη εξουδετέρωση έναντι της Γουχάν, το ίδιο όμως έχει κι έναντι της Δέλτα. Του δίνουμε κι ένα booster με το εμβόλιο. Αυτοί 6 και 9 μήνες μετά έχουν πλήρη εξουδετέρωση του ιού της Γουχάν όσο και της Δέλτα κι έχουν την καλύτερη προστασία», εξήγησε. 

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνουν το εμβόλιο είτε πριν μείνουν έγκυες είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οποιαδήποτε στιγμή. 

Πηγή: skai.gr