Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Toυλάχιστον 20 γαλαζοαίματοι στην κηδεία- Αναλυτικά ποιοι θα έρθουν στην Ελλάδα

Πλήθος γαλαζοαίματων αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά. 

Τουλάχιστον 20 εστεμμένοι ή μέλη από βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης αναμένεται να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ενδεικτικά, θα παραστούν τόσο ο Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' και η σύζυγός του Λετίθια όσο και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η Βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, η οποία είχε σπεύσει στην Ελλάδα εδώ και μέρες καθώς η υγεία του τέως Βασιλιά είχε επιδεινωθεί.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας εξάλλου έχει τους στενότερους δεσμούς αίματος με τον τέως Βασιλιά.

Την ίδια ώρα, "το παρών" θα δώσει τόσο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β', η οποία και υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, όσο και ο Πρίγκιπας της Δανίας Φρειδερίκος, αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πηγή από το παλάτι, ωστόσο, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα παρευρεθεί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση συλλυπητηρίων και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος έχει επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς ήταν δεύτερα ξαδέρφια.

Το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιθανότατα στην κηδεία θα παραστεί τόσο η βασιλική Πριγκίπισσα Αννα, η οποία και βρισκόταν ήδη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, όσο κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ. 

Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο.

Στην κηδεία αναμένεται ακόμα να παρίσταται ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος.

 Όπως ακριβώς και ο Κωνσταντίνος, έτσι και ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος είναι λάτρης της ιστιοπλοΐας.

Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έχει δηλώσει πώς όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι "σαν να επιστρέφουν σπίτι" και μάλιστα διαθέτει σπίτι κοντά σε αυτό του Κωνσταντίνου στο Πόρτο- Χέλι.

Επιπρόσθετα αναμένεται να παραστεί η Βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμη, ο Βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, ο Κάρολος ΙΣΤ' Γουσταύος της Σουηδίας, αλλά και ο Βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Ε' ο οποίος μαζί με τον τέως Βασιλιά υπήρξε επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Από το Λουξεμβούργο, "το παρών" θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Στην εξόδιο ακολουθία θα παρευρεθεί επίσης ο Αλβέρτος του Μονακό, ο Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, η οικογένεια του οποίου εξάλλου είναι μέλη του ιδρύματος Άννα-Μαρία.

Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν στην κηδεία θα παραστεί ο Μοχάμετ ΣΤ', Βασιλιάς του Μαρόκο.

Όσον αφορά τους γαλαζοαίματους με τίτλο αλλά χωρίς ενεργό βασίλειο, ο διάδοχος Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραστούν καθώς είχαν συγγενικούς δεσμούς με τον Κωνσταντίνο Β'. Ήταν ξάδερφος, νονός και φίλος τους. 

Από την Ρουμανία, θα μεταβεί στην Ελλάδα η Μαργαρίτα, Θεματοφύλακας του Στέμματος της Ρουμανίας.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν εξάδελφος και νονός της Μαργαρίτας ενώ μάλιστα την είχε συνοδεύσει στο γάμο της.

Τέλος στην χώρα μας θα μεταβεί και ο τέως Βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, καθώς ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β' της Βουλγαρίας ήταν οι τελευταίοι εν ζωή Ορθόδοξοι βασιλείς.

Πηγή: skai.gr