Στη Μητρόπολη οι γιοι του τέως βασιλιά για τα διαδικαστικά της κηδείας -Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας στην εκκλησία η σορός του

Με αναβαθμισμένη εκπροσώπηση η κυβέρνηση λόγω της παρουσίας αρχηγών κρατών- Θα είναι παρών ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος - Πέντε βασιλείς και ένας επίτιμος βασιλέας στην Αθήνα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι προετοιμασίες για τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Όπως γίνεται γνωστό, η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, τον Αγιο Ελευθέριο από τις 6 το πρωί της Δευτέρας και για τέσσερις ώρες προκειμένου όποιος το επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής, ενώ λίγο νωρίτερα οι γιοι του μετέβησαν στην Μητρόπολη της Αθήνας προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις για τα διαδικαστικά της τελετής. 

Η κηδεία αναμένεται να γίνει στις 12 το μεσημέρι, παρουσία 187 προσκεκλημένων από την οικογένεια του τέως βασιλιά που έχει και την ευθύνη για την τελετή και την ταφή. Στη μία το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πομπή για το Τατόι, όπου σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γίνει η ταφή, στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων και κοντά στους τάφους των γονέων του. 

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι

Πλήθος γαλαζοαίματων και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων με στενούς συγγενικούς δεσμούς τόσο με τον εκλιπόντα, όσο και με την Άννα Μαρία, αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν: ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ', ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣτ' Γουσταύος, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β', ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον

Αναφορικά με την εκπροσώπηση από την βρετανική βασιλική οικογένεια, η οριστική απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός, το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιθανότατα στην κηδεία θα παραστεί τόσο η πριγκίπισσα Αννα, η οποία και βρισκόταν ήδη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, όσο κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ. 

Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο..

Η παρουσία αρχηγών κρατών ωστόσο, επιβάλλει και την αναβαθμισμένη εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξόδιο ακολουθία, για λόγους πρωτοκόλλου. Έτσι, εκτός από την υπουργό Πολιτισμού, παρών θα είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. 

Πηγή: skai.gr