Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του τέως βασιλιά - Τι θα γίνει με το προσκύνημα - Ποιοι επίσημοι έρχονται

Ένα από τα ζητήματα που μένουν αδιευκρίνιστα είναι η διάρκεια της παραμονής της σορού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης - Πικραμμένος και Μενδώνη θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση

Εν αναμονή της οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών για το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα, οι εργασίες στο Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή, βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν εκτός της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο.

Ο περιβάλλων χώρος, όπως είπε, θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα έχει την όψη ενός βουνού που έχει καεί και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Ένα από τα ζητήματα που μένουν αδιευκρίνιστα είναι η διάρκεια της παραμονής της σορού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, σε περίπτωση που η σορός μεταφερθεί νωρίτερα το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, κανείς δεν θα εμποδίσει εκείνους που επιθυμούν να αποτίσουν φόρο τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η σορός θα μείνει στο παρεκκλήσει από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα.

Εν συνεχεία θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί στο Τατόι.

Η ταφή θα γίνει στο πρώην βασιλικό κτήμα, στο Τατόι, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο της τέως βασιλικής οικογένειας. Στο σημείο εργάζονται πυρετωδώς ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Η οικογένεια, μάλιστα, επισκέφτηκε χθες το μέρος για να παρακολουθήσει τις εργασίες.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι

Πλήθος γαλαζοαίματων αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν: ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ', ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣτ' Γουσταύος, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β', ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον

Αναφορικά με την εκπροσώπηση από την βρετανική βασιλική οικογένεια, η οριστική απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός, το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιθανότατα στην κηδεία θα παραστεί τόσο η πριγκίπισσα Αννα, η οποία και βρισκόταν ήδη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, όσο κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ. 

Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο..

Πηγή: skai.gr