Κρήτη: Έκτακτη σύσκεψη στα Χανιά για την κακοκαιρία «Barbara»

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαχείριση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από τις χιονοπτώσεις και γενικά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην Π.Ε.Χανίων με θέμα τον σχεδιασμό και την συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κακοκαιρίας που θα πλήξει τις επόμενες ημέρες την Κρήτη, καθώς αναμένονται αρκετές χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ισχυρές βροχές και βόρειοι δυνατοί άνεμοι.

Στην σύσκεψη στην οποία προέδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης Γιάννης εκπρόσωποι των Δήμων για θέματα Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής υπό την Δ/τη κ Τσιλιμιγκάκη Ξενοφών , η Δασάρχης κ Σκλαβάκη Πολύμνια, ο κ Πλοκαμάκης Γιώργος εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ, από την Αστυνομία κ Καλαϊτζάκης Ανδρέας, από το ΕΚΑΒ ο κ Βαρβαντάκης Στυλιανός καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων , από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Χανίων η Δ/τρια κ Δοξάκη Ελένη και ο Πρ/νος Τμ Συγκοινωνιακών Έργων κ Μπουντουράκης Γιώργος καθώς και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Χανίων κ Βερυκοκίδης Γιάννης .

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαχείριση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από τις χιονοπτώσεις και γενικά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται αύριο ανακοίνωση για πιθανή λήψη μέτρων, μετά από συνεννόηση και επανεκτίμηση της κατάστασης από τον Μετεωρολόγο κ Λέκκα Εμμανουήλ ο οποίος επίσης συμμετείχε στην σημερινή σύσκεψη και ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αποφασίστηκε η αυξημένη ετοιμότητα σε μέσα και προσωπικό από όλους τους φορείς για όσο διάστημα διαρκέσουν τα φαινόμενα.

Επίσης αποφασίστηκε να δοθούν οι παρακάτω οδηγίες στους πολίτες:

-Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας και των αρχών.

-Να ενημερώνονται τακτικά από το διαδίκτυο σχετικό site της Ελληνικής Αστυνομίας για την κατάσταση του οδικού δικτύου. https://www.astynomia.gr/ , καθώς και την εξέλιξη του καιρού από την ΕΜΥ http://emy.gr/emy/el/

-Άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως χρειάζονται καθημερινή ιατρική φροντίδα ή χρειάζονται φάρμακα και κατοικούν σε ορεινές περιοχές να φροντίσουν να έχουν εναλλακτικές λύσεις, καθώς ενδέχεται για κάποιες ώρες οι δρόμοι να παραμείνουν απροσπέλαστοι.

-Οι οδηγοί που θα κινούνται στα ορεινά και ημιορεινά να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα μέσα υποβοήθησης των οχημάτων στα ολισθηρά οδοστρώματα.

-Οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν σε μεγάλα υψόμετρα τα ποιμνιοστάσιά τους να φροντίσουν για την επαρκή ποσότητα ζωοτροφών. Να γνωρίζουν ότι, για λόγους ασφάλειας των εργαζομένων , τα Μηχ/τα έργων δεν επιχειρούν την νύχτα , επομένως θα πρέπει οι μετακινήσεις να αποφεύγονται.

Οδηγίες αυτοπροστασίας διατίθενται στο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. https://www.civilprotection.gr/el

Πηγή: cretapost.gr