Κλείσιμο

Συρίγος στο ΣΚΑΪ 100,3: Αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν θα επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας (Audio)

Αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν μπορούν να επιλυθούν τα άλλα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε κατηγορηματικά ο Άγγελος Συρίγος στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ 100,3.

Συγκεκριμένα ο κ. Συρίγος ανέφερε πως ο αριθμός των νησιών που αμφισβητεί ο Ερντογάν, όσον αφορά το πού ανήκουν, δεν είναι τυχαίος.

Από τα 18 νησιά που αμφισβητούνται από την Τουρκία, τα 12 κατοικούνται, κάτι που είναι πραγματικά ενδιαφέρον γιατί ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τους κατοίκους τους ως μειονότητες. 

Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, το ζήτημα της κυριότητας των νησιών του Αιγαίου ξεκίνησε από τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Έκτοτε, η Τουρκία προέβη σε άλλες στρατηγικές κινήσεις, με τις οποίες αμφισβητούσε την κυριότητα διάφορων νησίδων στο Αιγαίο.

«Εάν πας για οριοθέτηση σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, θα πρέπει να εξετάσει το που ανήκουν τα εδάφη για να χαράξει τις γραμμές», είπε ο κ. Συρίγος τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί στρατηγική κίνηση της Τουρκίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο μας ακύρωσε τη θέση ότι πάμε στη Χάγη μόνο για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως το δικαστήριο βασίζεται στα πολιτικά, οπότε αν το θέμα αυτό πάει σε διεθνές δικαστήριο είναι πιθανό να αποφασιστεί να πάρει η Τουρκία λίγο περισσότερο μερίδιο από την υφαλοκρηπίδα.
 

Πηγή: skai.gr