Επεισόδια με χημικά και προσαγωγές στις δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας- Δείτε βίντεο

Διαμαρτυρία για τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα, πραγματοποιείται στο Σύνταγμα

Μάκης Συνοδινός

Επεισόδια με χημικά καθώς και 13 προσαγωγές έγιναν πριν από λίγο κατά την διάρκεια των δύο πορειών που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα στο κέντρο της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οργανώσεις με αφορμή τις πυρκαγιές που καίνε και φέτος το καλοκαίρι αρκετά σημεία της χώρας.

Παράλληλα συγκέντρωση γίνεται και για την υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως "τοξοβόλου του Συντάγματος" μετά την αρνητική απόφαση του συμβουλίου της Λαμίας για την αποφυλάκιση του.

Ο Μιχαιλίδης, ο οποίος ζητά την υπό όρους αποφυλάκισή του, πραγματοποιεί απεργία πείνας κι έχει μεταφερθεί από τις φυλακές του Μαλανδρίνου στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Οι δύο πορείες όδευαν από κοινού προς την Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, επί της Πανεπιστημίου οι δύο πορείες είχαν κατεύθυνση προς την Ομόνοια με την πορεία για τις πυρκαγιές να προπορεύεται αυτής για τον Μιχαηλίδη. Μεταξύ των δύο διαδηλώσεων ομάδα ατόμων άρχισε να δημιουργεί επεισόδια εκτοξεύοντας αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ, που ακολουθούσαν τις πορείες.

Τότε οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δύο προσαχθεντες είναι δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή μεταξύ άλλων αναφέρει:«Πεντέλη, Ρέθυμνο, Μέγαρα, Σουφλί, Ηλεία, Μεσσηνία, Λέσβος, κι είμαστε μόλις στα μέσα της επίσημης «αντιπυρικής περιόδου»…Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη γι αυτήν την καταστροφή! Μια κυβέρνηση εμπρηστών,  όχι μόνο του πολέμου που απειλεί να απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και των δασών και του περιβάλλοντος με την εγκληματική πολιτική της που έκανε στάχτη πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει.

Διαμαρτυρία

- Στη Δασική Υπηρεσία (που από το 1988 της έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες δασοπροστασίας περνώντας στην ευθύνη της Πυροσβεστικής), τα τελευταία 20 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και οι απαραίτητοι πόροι κατά 80%. Σήμερα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά και προσωπικό εξουθενωμένο χωρίς ρεπό και άδειες.
- Στην Πυροσβεστική, 5.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εποχικοί διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Πέρυσι το Νοέμβρη είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 47 χρόνια. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι ανεπαρκής και παλιός, μόλις ένα 10-15% είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα  αντί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, καταλήγει στις μισθώσεις για ακριβά ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
- Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου στον Έβρο, ήταν ένας από τους επτά Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Natura που καταργήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2021 (ακλούθησαν άλλοι 16 φέτος την άνοιξη). Επτά μήνες μετά καίγεται, εν μέσω καταγγελιών  ότι δεν είχαν επισκευαστεί οι διαρροές από ένα φράγμα στην περιοχή που θα έπαιζε ρόλο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς.
- Στην Πεντέλη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει έτοιμο προσάναμμα από ξερά χόρτα και κλαδιά. Στη φωτιά επιχείρησαν περισσότεροι αστυνομικοί (626) από πυροσβέστες (486)!
- Μέσα στη βδομάδα έρχεται να ψηφιστεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη του 2020. Κατάργηση κάθε φραγμού για αποχαρακτηρισμό περιοχών  «Natura» στις οποίες πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οδικών δικτύων, εγκατάστασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστήσεις, έργα βιομηχανικών τύπου ΑΠΕ κλπ»

ΦΩΤΙΑ