Κάρυστος: Μήνυμα 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών - Πλησιάζουν τα χωριά οι φλόγες

Πρόκειται για τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός - Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για επίγεια και εναέρια μέσα καθώς όπως είπε η πυρκαγιά είναι επικίνδυνη και «κινείται απειλητικά προς τον οικισμό Ποτάμι»

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να μετακινηθούν προς Κάρυστο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Γιώργο Κελαϊδίτη οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. «Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα» περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Από νωρίς δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Ποτάμι από τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για επίγεια και εναέρια μέσα καθώς όπως είπε η πυρκαγιά είναι επικίνδυνη και «κινείται απειλητικά προς τον οικισμό Ποτάμι».

Ανέφερε συγκεκριμένα πως αν η φωτιά ξεφύγει και περάσει τον συγκεκριμένο οικισμό τότε θα περάσει προς την Κάρυστο.

Κάρυστος

Τόνισε επίσης πως η πυρκαγιά εκτείνεται περίπου στα 2 χλμ και ότι ξέσπασε σε τρεις εστίες ταυτόχρονα. 

Την απομάκρυνση των κατοίκων συντονίζουν αυτή την ώρα οι Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που επικρατούν. 

Στο σημείο επιχειρούν ήδη 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του evima.gr, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Η πυρκαγιά έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα στην Κάρυστο και καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Καρύστου νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «από τα τρία μέτωπα, το ένα είναι πολύ επικίνδυνο. Κατευθύνεται προς το οικισμό Ποτάμι ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι» όπως χαρακτηριστικά είπε για να συμπληρώσει πως «όλη η περιοχή είναι μέσα στους καπνούς και είναι πολύ δύσκολα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ