Κλείσιμο

Συναγερμός για τον κορωνοϊό: Επιχείρηση απεγκλωβισμού 2 Ελλήνων από το κρουαζιερόπλοιο

Eπιβάτης του Diamond Princess ετοιμάζεται να αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται εγκλωβισμένος για 13 ημέρες λόγω Κορωνοϊού.

Λίγη ώρα πριν ο καπετάνιος του πλοίου ανακοινώνει από το μεγάφωνο τα ευχάριστα νέα στους επιβάτες.

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται και δύο Έλληνες όπως ανακοίνωσε στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή Καλημέρα ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν νοσήσει από τον ιό και περιμένουν την επιχείρηση επαναπατρισμού μέσα στην εβδομάδα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ήδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Νότια Κορέα και το Χόνγκ Κόνγκ έχουν προγραμματίσει πτήσεις για να επαναπατρίσουν πολίτες από το κρουαζιερόπλοιο.

Στο Diamond Princess βρίσκονται περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι. Επιβάτες και πλήρωμα.

Εξετάσεις μέχρι σήμερα έγιναν στους 1.120 και εντοπίστηκαν 355 κρούσματα Κορονοϊού.

Για δύο εβδομάδες οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου κινούνται ελάχιστα στους κοινόχρηστους χώρους και τηρούν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. 

Προτεραιότητα  στην αποβίβαση θα δοθεί σε όσους είναι άνω των 70 και στις 19 Φεβρουαρίου δεν θα έχουν εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας θα προμηθεύσει με τεστ το κρουαζιερόπλοιο ώστε να εξεταστούν όσοι επιβάτες δεν έχουν εξεταστεί. Όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα θα αποβιβαστούν.

Όσοι μοιράστηκαν δωμάτιο με κάποιον θετικό στον ιό, θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και εάν τότε είναι αρνητικοί θα μπορέσουν να αποβιβαστούν

Στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, πούλμαν, ασθενοφόρα και γιατροί βρίσκονται μπροστά στο κρουαζιερόπλοιο για να ξεκινήσει η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών, όταν οι υπεύθυνοι δώσουν το πρασινο φως.

Επιβάτης στο κρουαζιερόπλοιο αναφέρει: 

«Σε περίπου δύο ώρες θα βγω από αυτό πλοίο. Επιβιβάστηκα στο Diamond Princess σχεδόν πριν από ένα μήνα. Ήμουν ανεπίσημα σε καραντίνα 13 ημέρες, 12 επίσημα. Ελπίζω ότι τις επόμενες ώρες θα μπαίνω σε ένα αεροπλάνο για να πάω στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνω άλλες 14 ημέρες σε καραντίνα. Πρέπει να περάσω από μια τελευταία συνέντευξη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων πριν μπω σε αυτό το αεροπλάνο. Που σημαίνει ότι θα μετρήσουν τη θερμοκρασία μου, θα μου κάνουν μερικές ερωτήσεις και εάν περάσω θα πάω στις ΗΠΑ».  
 

Πηγή: skai.gr