Συναγερμός για μετάλλαξη Δέλτα: Η άνοδος κρουσμάτων, τα μέτρα «πίεση» σε ανεμβολίαστους

Προβληματισμό και ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τη στιγμή που συνεχίζεται η προσπάθεια για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας παρουσιάζοντας μέσω Facebook τη σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων.

1) Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

2) Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα

3) Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα

4) Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορωνοιού ακόμη και εντός Αυγούστου.

Δεν απέκλεισε τη δημιουργία τοπικών εστιών υπερμετάδοσης και επεσήμανε ότι εκεί ίσως θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί για τα αυξημένα κρούσματα σε ορισμένα νησιά, τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη αλλά και συρροές σε κέντρα διασκέδασης.

Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΔΕ. Θα συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής καθώς όπου κρίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα παίρνονται μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις

Από σήμερα αλλάζουν και τα δεδομένα για τις μετακινήσεις στη νησιωτική χωρά που γίνονται πιο δύσκολες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και αρνητικό  rapid test 48 ωρών.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών υπάρχει η δυνατότητα διενεργείας οποιουδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test. Οι  ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ισχυρή είναι η σύσταση για  διενέργεια self test για όλους τους ταξιδιώτες, άνω των 12 ετών, όταν επιστρέψουν από τα νησιά. 

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Πηγή: skai.gr