Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ρόδος - Προβλήματα στις συγκοινωνίες, πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος (Βίντεο, φωτογραφίες)

Οι ισχυροί άνεμοι, η ένταση των οποίων φθάνει ακόμα και τα 10 μποφόρ, έχουν ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων - Κλειστά τα σχολεία

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία στο νησί της Ρόδου με τους θυελλώσεις ανέμους να έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Από χθες το βράδυ το νησί είναι αποκομμένο συγκοινωνιακά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, η ένταση των οποίων φθάνει ακόμα και τα 10 μποφόρ, έχουν ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων.

Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια, παραμένουν κλειστά για σήμερα Παρασκευή, με απόφαση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, αλλά τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Webex.

Σύμφωνα επίσης με τη Ροδιακή, όλοι σχεδόν οι φωτεινοί σηματοδότες του κέντρου βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Πτώσεις δέντρων σε όλο το νησί

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ έχει δεχθεί μέχρι τώρα αρκετές κλήσεις για την απομάκρυνση κλαδιών και δέντρων που έχει τσακίσει η κακοκαιρία.

Δύο από αυτά στον Αρχάγγελο, ένα στο Παραδείσι, δύο στην Ιαλυσό και αρκετά κλαδιά εντός της πόλεως Ρόδου. Για τον λόγο αυτό, στο επιχειρησιακό κέντρο της Π.Υ Ρόδου, με εντολή του διοικητή της Υπηρεσίας κου Νικήτα Βενιού, έχει εγκατασταθεί και εκπρόσωπος του Δήμου της Ρόδου από την Υπηρεσία Πρασίνου (κος Καρίκης) έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και στοχευμένες παρεμβάσεις από τις δύο υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί.

Ροδιακή

Λίγο μετά τις 8 και 20 το πρωί, νέα πτώση δέντρου είχαμε επίσης και στην περιοχή του Παραδεισίου (κοντά στον Άγιο Ανδρέα) καθώς επίσης και στο πάρκο του Σαν Φραγκίσκο. Σε όλες τις περιπτώσεις κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Δήμου, μετέβησαν στο σημείο για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνσή τους.

Μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο διοικητής της Π.Υ Ρόδου κύριος Νικήτας Βενιός, επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από χθες το βράδυ είναι ακραίες και για το λόγο αυτό κάλεσε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους με πολύ προσοχή αν αυτά είναι σταθμευμένα κάτω από δέντρα.

Επίσης έκανε έκκληση σε όλους τους κατοίκους του νησιού να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες καθώς η κακοκαιρία εντείνεται. Και τέλος επισήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές για οποιονδήποτε να επιχειρήσει να βάλει φωτιά στην ύπαιθρο καθώς οι κίνδυνοι για επέκταση με τέτοια ισχύ ανέμων είναι τεράστια. Χθες πάντως με παρόμοια καιρικά φαινόμενα, υπήρξαν τρεις τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών μας που έβαλαν φωτιά για να κάψουν κλαδιά στο χωράφι τους, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των στελεχών της Πυροσβεστικής Ρόδου, με αυστηρότητες συστάσεις σε βάρος τους.

Διακοπές ρεύματος

Το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και σήμερα Παρασκευή από νωρίς το πρωί, καταγράφονται επίσης, στιγμιαίες διακοπές του ρεύματος. Ειδικότερα σήμερα το πρωί στον Αρχάγγελο, οι διακοπές αυτές δημιούργησαν και μια σειρά προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν στα διαδικτυακά μαθήματα που είχαν προγραμματιστεί.

Ροδιακή

Ξεκίνησε η βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση

Σε χωριά της δυτικής πλευράς του νησιού μας έχει ξεκινήσει ήδη να βρέχει ενώ στην πόλη της Ρόδου μαζί με την δυνατή βροχή παρατηρήθηκε και έντονη χαλαζόπτωση. Για τον λόγο αυτό όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν με τα οχήματά τους χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ροδιακή

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικά λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε όλη τη χώρα τα δρομολόγια των πλοίων από και προς Ρόδο τροποιούνται και διαμορφώνονται ως εξής:

ΡΟΔΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27{O /01 /23 16:00 - 08:00 BS2
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01/23 04:35 - 19:20 BS PATMOS
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01/23 14:00 -12:25 BLUE CARRIER 1
KYPIAKH 29/01/23 16:00 - 08:35 BS2

ΠΕΙΡΑΙΑ-PΟΔΟ

ΠΕΜΠΤΗ 26/ 01/23 20:00 - 20:10 BlUE CARRIER 1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27{O1/23 06:00 - 21:00 BS PATMOS
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01/23 18:00 ·10:30 BS2
KYPIAKH 29/01/23 12:00- 06:10 BS PATM0SΡΟΔΟ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/01/23 BS PATMOS αναχώρηση 21:40-κατάπλους 00:35
Το πλοίο επιστρέφει στη Ρόδο στις 03:45 με αναχώρηση στις 04:35ΠΛΟΙΟ ΠΡΕΒΕΛΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/23 αναχώρηση στις 07:00

Πηγή: rodiaki.gr